Start-Up Zone

A fost prelungită valabilitatea avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite

Ordonanța de urgență nr. 94/2021 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicată în Monitorul Oficial.

În preambului actului normativ se arată că, având în vedere că toate avizele de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite își încetează valabilitatea începând cu data de 1 septembrie 2021, este necesară adoptarea cadrului legal prin care să fie prelungit până la data de 1 septembrie 2023 termenul de valabilitate a acestora, pentru a permite angajatorilor să continue investițiile pentru normalizarea locurilor de muncă întrucât pierderea valabilității avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite are consecințe și asupra stagiului de cotizare realizat pentru un număr considerabil de lucrători care și-au desfășurat activitatea în aceste condiții.

Astfel, avizele de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite, al căror termen de valabilitate este data de 31 decembrie 2018, își prelungesc valabilitatea până la data de 1 septembrie 2023, dată până la care angajatorii au obligația de a normaliza condițiile de muncă.

Perioada cuprinsă între data de 31 decembrie 2018 și data de 1 septembrie 2023 constituie stagiu de cotizare în condiții deosebite de muncă, pentru care angajatorii datorează contribuția de 4% potrivit prevederilor art. 138 lit. b) din Legea nr. 227/2015privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, mai prevede textul Ordonanţei.

Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare și a stagiilor complete de cotizare prevăzute în anexa nr. 5, după cum urmează:

a)cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condiții de handicap grav, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;

b)cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap accentuat, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;

c)cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.

Persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevăzător sau în condiții de handicap li se acordă un stagiu potențial, determinat ca diferență între stagiile de cotizare prevăzute la art. 58 și 59 și stagiile de cotizare realizate până la data acordării pensiei de invaliditate.

sursa: legestart.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment