Start-Up Zone

Anumiți contribuabili vor fi obligați să se înroleze în Spațiul Privat Virtual, cu semnătură digitală

Anumite categorii de contribuabili vor fi obligate să se înroleze în Spațiul Privat Virtual (SPV), prin care se depun declarații la ANAF, începând de la 1 martie 2022, a declarat marți, noul ministru de Finanțe, Dan Vîlceanu.

Ministerul de Finanțe va aduce modificări Codului de procedură fiscală, după publicarea în dezbatere a unui proiect de Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și reglementarea unor măsuri fiscale.

Înrolarea în SPV va fi obligatorie pentru persoanele juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, dar și pentru persoanele fizice care desfășoară o activitate economică în mod independent.

Pentru a evita contactul fizic, contribuabilii trebuie să își procure certificate calificate, atât pentru procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice, cât și pentru înrolarea în SPV.

„[…] Înrolarea în SPV – aşa cum este prescurtat acest sistem – asigură o comunicare şi un mod de lucru 24 din 24 de ore, şapte zile pe săptămână cu administraţia fiscală şi reprezintă o eficientizare clară a modului în care cetăţeanul interacţionează cu organul fiscal. Am să vă dau şi un exemplu. Dacă ai o activitate independentă, e de ajuns să descarci declaraţia şi să o postezi în Spaţiu Privat Virtual, vei primi apoi decizia de impunere şi îţi vei plăti taxele printr-o decizie de impunere, fără să te mai prezinţi la organul fiscal, fără să stai la coadă, să pierzi timpul cu deplasări etc. Este şi aceasta o măsură care simplifică mult modul de lucru cu organul fiscal şi această măsură se aplică cu data de 1 martie 2022”, a declarat marţi noul ministru de Finanţe, Dan Vîlceanu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Noul ministru de Finanțe susține că „în contextul actual al pandemiei, pentru evitarea contactului fizic între persoane, se impune necesitatea comunicării prin mijloace electronice cu contribuabilii, astfel încât se propune completarea dispoziţiilor art. 79 din Codul de procedură fiscală în scopul reglementării obligativităţii înrolării în sistemul de comunicare electronică dezvoltat de Ministerul Finanţelor/ANAF, respectiv în SPV”.

Înrolarea în SPV este necesară și pentru derularea procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale (art. 3 alin. (2) din OUG nr. 28/1999, referitoare la obligația operatorilor de a utilia aparate de marcat electronice fiscale) la sistemul informatic ANAF, pentru supravegherea și monitorizarea datelor fiscale.

Diana Spătaru

Add comment