Start-Up Zone

Fonduri europene 2021: S-a anunțat oficial data de înscriere la finanțările de max. 70.000 Euro pentru tineri fermieri și 15.000 Euro pentru ferme mici. Ghidurile finale

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat ghidurile finale ale solicitantului și a anunțat data oficială la care încep înscrierile pentru fondurile europene de maximum 70.000 euro fiecare pentru tineri fermieri și 15.000 euro pentru ferme mici, pe anul 2021.

Sesiunea de primire online a a proiectelor pe site-ul AFIR începe în data de 27 august 2021, ora 9.00, pentru următoarele linii de finanțare din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală:

  • Submăsura 6.1 – instalarea tinerilor fermieri
  • Submăsura 6.3 – dezvoltarea fermelor mici
  • sM 16.4/ sM 16.4a – cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol.

Submăsura 6.1 – Tineri fermieri. Ghidul oficial și noutățile sale

În ceea ce privește tinerii fermieri, principalul element de noutate îl reprezintă majorarea sprijinului financiar pe care îl pot obține începând cu sesiunea din acest an.

Astfel, finanțarea pentru cei care se instalează prima dată ca tineri fermieri este 100% nerambursabilă, se acordă pentru o perioadă de maximum trei ani (inclusiv pentru exploatațiile pomicole – față de cinci ani cât era anterior) și poate fi în valoare de 70.000, 60.000, 50.000 sau de 40.000 de euro în funcție de dimensiunea exploatației – exprimată în SO (standard output), care se poate calcula și prin noua aplicație AFIR.

Totodată, dacă în Planul de afaceri sunt integrate operațiuni de condiționare – procesare sau agricultura ecologică acest lucru poate asigura un plafon de sprijin superior.

Prin grila de punctaj pentru sumbăsura 6.1 – tineri fermieri, vor fi favorizați în principal solicitanții care preiau cel puțin 3 ferme și care au absolvit o facultate de profil agronomic. În plus, sunt punctate proiectele care cuprins acțiuni de protecție a mediului. Descarcă de AICI Ghidul solicitantului pentru Submăsura 6.1-PNDR 

Submăsura 6.3 – ferme mici. Ghidul oficial

Se pot obține fonduri europene pentru dezvoltarea fermelor mici, sprijinul acordat este 100% nerambursabil și este de maxim 15.000 de euro. Condițiile de finanțare sunt similare cu cele din anii trecuți.

Sprijinul va fi utilizat pentru realizarea Planului de afaceri şi activitatea economică desfăşurată de beneficiar.

Conform grilei de punctaj, vor fi favorizați mai ales fermierii cu studii superioare pe ramura agricolă vizată în proiect, cei care construiesc clădiri și cumpără echipamente, cei care introduc acțuni de protecșie a mediului și care au aderat la o formă asociativă. Descarcă de AICI Ghidul solicitantului pentru Submăsura 6.3-PNDR 

Diana Spătaru

Add comment