România încearcă de mulți ani să fie acceptată în Programul Visa Waiver, astfel încât cetățenii săi să poată călători în SUA fără vize, însă rata de refuz al vizelor pentru români depășește încă foarte mult pragul minim, de 3%, acceptat de autoritățile americane pentru ridicarea vizelor. Potrivit ultimelor date oficiale analizate de Profit.ro, rata de refuz pentru România este în continuare cu mult peste pragul de 3%, în anul fiscal american 2020, această rată trecând din nou de peste 10%, respectiv fiind de 10,14%.
După cum a relatat Profit.ro, acest prag scăzuse în 2019, după mai mulți ani, sub 10%, dar încă insuficient pentru acceptarea în Visa Waiver.
De ce este important: În conformitate cu legea americană privind imigrația și cetățenia, țările care doresc să adere la programul de scutire de vize (Programul Visa Waiver) trebuie să aibă, pentru vizele eliberate în alte scopuri decât imigrarea, o rată de refuz mai mică de 3% sau o medie pe 2 ani mai mică de 2%.
Mai este bine de știut: Autoritățile SUA calculează rata de refuz potrvit anului fiscal, care începe la 1 octombrie și se termină la 30 septembrie.
Un document oficial, analizat de Profit.ro, relevă că, în cadrul ultimei reuniuni tripartite, organizate de către Comisia Europeană, cu participarea SUA și a statelor membre afectate de nereciprocitate în materie de vize, din 9-10 iunie 2021, Statele Unite ”au reconfirmat angajamentul de a continua conlucrarea și dialogul cu partea română pentru atingerea obiectivului de eliminarea vizelor pentru șederi de scurtă durată (90 zile), în scop de afaceri sau turism”. Cu toate acestea, sursa citată subliniază că: ”Rata de refuz pentru România este încă peste pragul de 3% (în anul fiscal 2020, această rată a fost de 10,14%)”.
Conform datelor prezentate anterior de Profit.ro, pentru 2018 a fost înregistrată o rată a refuzului vizelor de 10,44%. Mai mult, în anul fiscal 2019, rata de refuz pentru vizele SUA solicitate de cetățenii români a scăzut din nou sub 10%, la 9,11%.
Anul trecut, fostul ambasador al SUA la București Adrian Zuckerman arăta că nu ar fi nimic mai bun pentru SUA decât să poată elimina vizele pentru România, dar, din păcate, rata de respingere este ”în jur de 10%”.
În august 2019, cu ocazia întrevederii cu președintele României, Klaus Iohannis, fostul președinte american Donald Trump declara că reafirmă și întărește parteneriatul dintre SUA și România și și-a exprimat susținerea pentru eforturile României de a intra în programul Visa Waiver, însă fără să își asume vreun angajament. “Este o chestiune la care ne gândim”, a precizat, lacunar, președintele american – puternic luptător împotriva migrației ilegale – cu privire la eliminarea vizelor pentru cetățenii români în SUA. Din păcate, declarația președintelui american legată de vize a fost în linie cu cele anterioare ale oficialilor SUA privind ridicarea vizelor pentru români, în condițiile în care până în prezent nu s-a întâmplat nimic în acest sens.
Parlamentul European a solicitat, anult trecut, Comisiei Europene să adopte măsuri pentru suspendarea, pe o perioadă de 12 luni, a dreptului de a călători în UE fără viză pentru cetățenii americani, motivul fiind excluderea de către SUA a unor state din blocul comunitar, inclusiv România, din programul de scutire de la obligativitatea vizelor.
Între timp, din noiembrie 2019, Polonia a intrat în Programul Visa Waiver, iar cetățenii acestei țări pot călători în SUA fără vize. Și Croația a făcut anul trecut un nou pas către intrarea în programul Visa Waiver după ce a semnat un acord de cooperare cu SUA privind comunicarea datelor pasagerilor.
sursa: profit.ro
Add comment