Pe lângă „vedeta” PNRR, România are de atras fonduri europene și prin programele operaționale din cadrul financiar multianual 2021-2027, în valoare de circa 30 de miliarde de euro, dar mai e mult până să ajungem să luăm primii bani de aici: în septembrie vom trimite primul draft de program la Comisia Europeană, să ni-l aprobe.
Anul acesta, discuțiile politice asupra fondurilor europene au fost monopolizate de deja celebrul PNRR – Programul național de redresare și reziliență, prin care vrem să luăm de la UE granturi de 14 miliarde de euro și împrumuturi cu dobândă mică, de circa 14 miliarde de euro. Acești bani fac parte din noul mecanism de reziliență constituit de UE ca să ieșim mai repede din criza economică generată de pandemia COVID-19. Primii bani de aici arnurma să vinî prin noiembrie, 1,9 miliarde de euro, sub formă de avansuri. Politicienii au tot vorbit numai de acest PNRR, că, teoretic, se pot cheltui mai ușor banii de aici.
Dar în tot acest timp am ignorat cu toții (aproape toți) celelalte fonduri europene – clasicele programe operaționale din cadrul financiar multianual 2021-2027. Aici este vorba de aproximativ 30 de miliarde de euro, prin 9 programe operațioanle de fonduri structurale și de coeziune.
În august 2020, în plină pandemie COVID, fosta guvernare PNL spunea că voia să atragă primii bani din aceste fonduri încă de la începutul anului 2021.
„Am prezentat oportunităţile de finanțare a mediului de afaceri în următorul exerciţiu financiar în care România intenţionează să intre pregătită, cu proiecte mature, proiecte pentru care să fie deja gândite axele de finanţare, pentru ca, odată cu începutul anului 2021, fiecare euro să înceapă să fie cheltuit” – spunea atunci liberala Raluca Turcan, care era viceprim-ministru în guvernarea Orban.
Ea a rămas și în guvernul Cîțu de acum, dar pe postul de ministru al Muncii. Numai că acum, în noua guvernare Cîțu, România nu a apucat să atragă fondurile europene despre care vorbea Turcan anul trecut. Mai e mult până intră în țară primii eurocenți din CFM 2021-2027.
În septembrie 2021, ministrul de acum al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, va trimite la Bruxelles primul program operațional 2021-2027 al României.
„Fondurile europene 2021-2027 intră în linie dreaptă. Astăzi am discutat la Minister cu peste 60 de reprezentanți ai societății civile despre primul program care va fi trimis la Bruxelles, în septembrie” – a scris, marți, Ghinea, pe Facebook.
Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 (POIDS), cu o valoare totală de 3,6 miliarde euro pe 7 ani, este continuatorul actualului POCU (Program Operațional Capital Uman) 2014-2020.
POCU, la rândul lui, este „moștenitorul” vechiului POSDRU – Programul operațional sectorial Dezvoltarea resurselor umane 2007-2013.
„Programul, pe care îl finalizăm în perioada următoare, va fi exact ceea ce trebuie: are această abordare integrată, care permite finanțarea din mai multe fonduri, pentru ca intervențiile să ajungă exact la cei care au nevoie. Este gândit așa încât să aibă impact real pentru oamenii cărora le este adresat, cei mai vulnerabili. Pentru aceasta, trebuie să evităm greșelile din vechiul program POSDRU, să evităm absorbția de fonduri europene fără impact real” – a mai comentat Cristian Ghinea, ministrul fondurilor UE.
Dacă abia în septembrie 2021 se trimite la Bruxelles, ca propunere, primul program operațional, așa cum arată acum situația, primele apeluri de proiecte din noul cadru financiar 2021-2027 vor fi lansate probabil abia în 2022.
Add comment