Start-Up Zone

Patronii români din sectorul HoReCa au crescut salariile din firme cu până la 20% în 2021

Patronii români din sectorul HoReCa au crescut salariile din firme cu până la 20% în anul 2021 față de 2019, dar tot întâmpină greutăți în recrutarea de lucrători, relevă o cercetare realizată de platforma online de joburi eJobs.

„Angajatorii din România și-au pus problema importului de angajați din străinătate încă de dinainte de pandemie, în special cei din HoReCa sau producție. Deși anul trecut recrutările angajaților străini au fost puse pe pauză din cauza restricțiilor impuse de pandemie, lipsa de candidați a determinat angajatorii să revină la această strategie”, comentează Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România.

Potrivit eJobs, salariile din HoReCa depășesc, în unele cazuri, 4.000 lei. O treime dintre angajatorii din HoReCa participanți la sondaj susțin că din toamnă volumul recrutărilor va crește.

Rezultatele cercetării eJobs pe baza declarațiilor unor angajatori HoReCa sunt totuși diferite de estimările oficiale ale Institutului Național de Statistică.

În luna mai 2019, salariul mediu net în HoReCa era de 1794 lei, conform INS. În mai 2020, în pandemia COVID-19, salariul mediu net din horeluri și restaurante a scăzut la 1394 lei – scădere cu 22,2%.

În mai 2021, salariul mediu net în hoteluri și restaurante a crescut la 1850 lei – majorare cu 32,7% față de luna mai 2020.

Comparativ cu perioada de dinainte de pandemie, la care face referire studiul eJobs, creșterea din 2021 a fost mai mică decât arată declarațile angajatorilor participanți la cercetare. Astfel, conform datelor de la INS, în luna mai 2021 salariul mediu net în HoReCa a crescut cu numai 3%.

Diana Spătaru

Add comment