De la 1 august, medicii vor acorda pacienţilor concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă în două etape. În prima etapă, concediul poate dura cel mult trei zile. Dacă după aceste trei zile, medicul decide dacă va elibera certificatul de concediu medical în continuare, în funcţie de răspunsul pacientului la tratamentul prescris şi de rezultatele analizelor pe care i le-a recomandat, reiese din proiectul normelor de aplicare a OUG 158/2005, cu modificările şi completările ulterioare, obţinut şi analizat de Economica.net. De aceeaşi dată intră în vigoare obligaţia medicilor să facă planuri de recuperare pentru majoritatea pacienţilor cărora le eliberează concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă. Economica.net vă prezintă detaliile şi structura acestui plan, aşa cum sunt definite în proiectul antemenţionat.
La 1 august intră în vigoare o obligaţie nouă pentru medicii care eliberează concedii medicale. Aceştia vor întocmi planuri de urmărire a evoluţiei bolii pacienţilor cărora le acordă concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, potrivit OUG 74/2021, oficializată prin publicarea în Monitorul Oficial la 30 iunie. Economica.net a anunţat, în premieră, această schimbare pe 4 iulie.
OUG 74/2021 modifică şi completează OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.
Planul de urmărire a evoluției bolii va cuprinde cel puțin indicațiile terapeutice și igieno-dietetice, pe care pacientul care a primit concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă are obligația să le respecte, potrivit OUG 74 din 2021, despre care Economica.net a scris deja. Detaliile despre structura planului de urmărire a evoluției bolii se stabilesc prin normele de aplicare a OUG 158/2005, modificată prin OUG 74 din 2021.
sursa: economica.net
Add comment