Start-Up Zone

Granturi de până la 25.000 de euro pentru tinerii fără loc de muncă

S-a stabilit lista finală cu cele 55 de organizații care vor derula proiecte în cadrul unei linii de finanțare europeană prin care se vor acorda și granturi de până la 25.000 de euro fiecare unor tineri care nu au nici loc de muncă și nici nu mai sunt încadrați într-o formă de învățământ, să devină patorni de firme.

În urma unui apel de proiecte deschis în noiembrie 2020, acum Autoritatea de management POCU de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a selectat 55 de proiecte cu valori de maximum 1 milion de euro sau 4 milioane de euro, fiecare.

Scopul principal al acestor proiecte este formarea profesională a tinerilor NEET – „Not in Education, Employment, or Training”, adică tineri care nu job, dar nici nu mai urmează o formă de educație sau instruire.

În unele cazuri, tinerii NEET participanți vor putea să urmeze o rută antreprenorială, în care vor putea obține, în urma unui proces de selecție destul de complex, un grant de până la 25.000 de euro pentru a-și deschide o mică afacere.

Atenție, nu toți tinerii NEETs se vor putea califica la finanțare, cu numai cei considerați „ușor ocupabili” (plasați în categoria A), adică să aibă și o calificare profesională, pe lângă învățământul obligatoriu absolvit.

În plus, acești tineri șomeri trebuie să se încadreze în intervalul de vârstă 16-29 de ani (adică 18-29 ani, în cazul celor care își vor deschide firme, pentru că trebuie să fie totuși majori).

De asemenea, pentru a putea primi micro-grantul de 25.000 de euro, un astfel de tânăr NEET de categorie A va trebui să-și facă o firmă și să angajeze cel puțin o persoană.

În cadrul acestor proiecte derulate de organizațiile cuprinse în listă, vor fi selectați tineri care nu mai învață și nu mai lucrează. Ei vor fi trecuți printr-o serie de cursuri profesionale și de antreprenoriat, sesiuni de mentorat și alte traininguri și vor fi ajutați să-și facă planuri de afaceri.

Vezi la finalul articolului Lista finală a celor 55 de proiecte, derulate de organizațiile câștigătoare, cu adresele fizice la care pot fi găsite. Aceste organizații au propriile proceduri de recrutare a membrilor grupului-țintă, adică a tinerilor NEET, inclusiv a celor care ar urma să ia fondurile nerambursabile de maximum 25.000 de euro, să-și deschidă afaceri.

Cele 55 de proiecte totalizează 526 milioane de lei (108 milioane de euro) și sunt derulate în 3 regiuni de dezvoltare:

  • Sud Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea).
  • Sud Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea).
  • Sud-Muntenia (Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ialomița și Călărași).

Din cei 108 milioane de euro (valoarea totală a proiectelor), schema de minimis reprezintă 20 de milioane de euro, pentru anii 2021 și 2022, bani din care vor fi împărțite granturile de câte 25.000 de euro, cel mult.

Numărul estimat de beneficiari de ajutor de minimis în cadrul prezentei scheme este de 800 de întreprinderi

Planurile de afaceri vor fi supuse aprobării unei comisii de selecție, pe baza unor criterii stabilite de beneficiarul finanțării nerambursabile. Comisia de selecție a ideilor de afaceri va include obligatoriu un număr impar de membri din care se recomandă să facă parte reprezentanți ai mediului de afaceri și ai patronatelor.

La final, vor fi selectate cele mai bune planuri de afaceri, iar titularii vor primi subvențiile de maximum 25.000 de euro fiecare pentru a-și dezvolta firmele.

Diana Spătaru

Add comment