Start-Up Zone

Modificări în activitatea ONG-urilor. Nu mai este necesar actul constitutiv

Legea nr. 276/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații a intrat în vigoare din 5 decembrie 2020. Noua lege modifică Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, simplificând activitatea ONG-urilor.

Potrivit noii legi, în cazul asociațiilor constituite/conduse doar de persoane fizice, nu este obligatorie depunerea declarației pe propria răspundere atunci când singurii beneficiari reali sunt persoanele fizice. Astfel, această declaraţie va fi necesară doar la înfiinţarea unei asociaţii.

De asemenea, printre modificări se mai numără faptul că activul patrimonial inițial al fundației trebuie să includă bunuri în natură sau în numerar, a căror valoare totală să fie de cel puțin de 10 ori salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, la data constituirii fundației.

Potrivit legii nr.275/2020, în vederea dobândirii personalității juridice, asociații nu mai încheie actul constitutiv, fiind necesar doar statutul asociației, prin act sub semnătură privată.

sursa: legestart.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment