Start-Up Zone

Calendarul finanțărilor prin PNDR. Ministerul Agriculturii așteaptă după Guvern schimbarea legislației aplicabile

La finele acestei luni, AFIR ar putea lansa două măsuri de finanțare prin PNDR. Pentru restul, se așteaptă publicarea în Monitorul Oficial a unui proiect de Hotărâre de Guvern care schimbă legislația referitoare la cadrul general de implementare a măsurilor programului național de dezvoltare rurală.

Ministerul Agriculturii vrea ca, la finele acestei luni, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ( AFIR) să deschidă sesiunile pentru depunerea proiectelor în cadrul unor măsuri din cadrul programului national de dezvolatre rurală (PNDR) cofinanțate din Fondul European Agricol pentru dezvoltare Rurală. Este, în primul rând, vorba despre submăsura 9.1- înființarea grupurilor de producători- prin care agricultrii care se asociază pot beneficia de până la 10% din valoarea producției comercializată prin intermediul grupului, dar nu maim ult de 100.000 de euro pe an.

In luna august, se vor putea depune proiecte pentru măsura 6.1- sprijin pentru finanțarea tinerilor fermieri, pentru care sunt alocați în total 100 de milioane de lei. În cadrul acestei măsuri se vor aloca 50.000 de euro fermierilor care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie.

Tot din august, vor fi disponibile și măsurile 16.4 și 16.4 – Sprijin pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol, dar și măsura 6.3- dezvoltarea fermelor mici pentru care se dau 15.000 de euro nerambursabili.

Potrivit calendarului MADR, din septembrie se vor lansa măsurile 4.1- investiții în explatații agricole  și 4.2- investiții în procesare produse agricole, pentru care există o serie de modificări majore și pentru care sunt alocați 1 miliard de euro.

“ Dorim să lăsăm ghidurile de finanțare pentru aceste măsuri mai mult timp în consultare, minim 3 săptămâni, după apariția HG-ului”, a explicat ministrul Agricultuii Adrian Oros. Potrivit acestuia, totul depinde de când va trece de Guvern modificarea HG 226/2015 referitor la cadrul de implemnetare a PNDR. “Cu cât se publică mai repede în Monitorul Oficial, cu atât cei de la AFIR pot modifica procedurile și softurile legate de bazele de date”, a mai spus ministrul.

Redactia START UP ZONE

Add comment