Au trecut două săptămâni de când Schema de ajutoare de stat HoReCa a fost deschisă pentru aplicații, dar până la acest moment, 12 iulie, s-au înscris 5570 de aplicanți, reprezentand mai putin de 10% din numărul total de firme eligibile după codurile CAEN prevăzute în legislație. Cauzele numărului mic de înscrieri sunt multiple, iar printre cele mai importante probleme se enumeră și lipsa autorizațiilor.
Astfel, unii dintre doritori nu s-au putut înscrie la Schema HoReCa pentru că nu aveau autorizații pe anul 2020.
Unii nu aveau autorizație ISU, alții au funcționat pe propria răspundere sau nu au mai plătit autorizația pe anul 2020, în condițiile în care guvernul tot închidea restaurantele și alte localuri în cadrul măsurilor de limitare a epidemiei COVID-19. Nici instituțiile care eliberau autorizațiile nu prea au funcționat în perioada lockdown-ului.
Conform Legii 159/2021, care a modificat Ordonanța de Urgență 224/2020, firmele aplicante la Schema HoReCa trebuie să fi fost autorizate în anii 2019 și 2020. „Activitățile sunt eligibile dacă sunt desfășurate în baza unor licențe de turism, certificate de clasificare, autorizații de funcționare sau atestate de ghid de turism valabile” – prevede legea.
Această condiție nu se regăsea în prima ordonanță de urgență, prin care s-a instituit Schema HoReCa, OUG 224/2020, care fusese elaborată de vechiul Minister al Economiei și Energiei, în fosta guvernare Orban. OUG 224/2020 a fost aprobată de noul guvern Cîțu în prima sa ședință, în 30 decembrie 2020, așa cum o primise din vechea guvernare. Ulterior, Ministerul Economiei, cu noul ministru la conducere, Claudiu Năsui, a venit cu un nou proiect de OUG, de modificare a OUG 224/2020, dar nici acest draft din minister nu conținea această condiție cu autorizațiile. Modificarea a fost introdusă în forma finală în care a ieșit OUG 10/2021 din Guvernul Cîțu, care a modificat OUG 224/2020.
„Nu a fost decizia pe care am luat-o noi, este o decizie luată în Guvern” – s-a scuzat, vineri, secretarul de stat din Ministerul Economiei Paul Ene, la o reuniune a femeilor de afaceri membre ale organizației patronale UGIR.
„Știm de problema autorizațiilor de funcționare pentru restaurante. Ceea ce ține de partea de hotel sau restaurant care au certificate de clasificare obținute de la Ministerul Economiei, acolo nu este nevoie să depună niciun document, pentru că noi avem această bază de date. Știm de problema autorităților locale, care nu emit la timp aceste autorizații de funcționare. De aceea, am spus public că vom accepta inclusiv dovada plății acestor autorizații de funcționare” – a mai spus Ene.
„Nu am reușit să le scoatem din lege (autorizațiile pe 2019 și 2020 – n.r.), a fost o presiune destul de mare să existe în lege” – a spus, la rândul său, ministrul Claudiu Năsui.
Ajutorul HoReCa este limitat la 800.000 de euro per solicitant, cu un maximum de 1,8 milioane de euro cu toate ajutoarele de stat cumulate per solicitant.
Schema HoReCa s-a deschis pe 29 iunie,iar termenul de înscrieri este 20 iulie, ora 20.00.
Add comment