Nimic nu e imposibil în lumea filmelor de animație, dar statisticile oficiale privind șansele femeilor din domeniu de a accesa funcții-cheie în echipele de producție tind să contrazică acest fapt. Fidel obiectivului său principal, acela de a susține și de a promova noile voci din domeniu, la cea de-a 16-a ediție, Animest lansează Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), primul și cel mai amplu program de studiu din România dedicat creatoarelor din industria filmelor de animație, co-finanțat de Eurimages. Animatoarele, ilustratoarele, regizoarele și scenaristele din România și Republica Moldova care doresc să demareze propriul lor proiect de scurtmetraj animat, în calitate de autor principal al acestuia, sunt invitate să se înscrie pentru participarea la program până pe 1 august, completând formularul disponibil.
La nivel global, aproximativ 60% dintre studenții școlilor și universităților de artă sunt femei, în timp ce doar 20% dintre pozițiile-cheie din domeniile creative sunt ocupate de acestea. O analiză efectuată în România de Asociația Animest indică un dezechilibru și mai vizibil între numărul artistelor care studiază animația (73%) și cel al regizoarelor care au primit finanțare pentru dezvoltarea propriilor proiecte din partea Centrului Național al Cinematografiei (8,22%). Pentru a încuraja talentele feminine și pentru a susține dezvoltarea profesională a femeilor din industrie, începând din acest an, Animest și-a propus să participe activ la stabilirea unui echilibru de gen în domeniul creativ, punând la dispoziția artistelor din România noi resurse profesionale, printr-o serie de workshop-uri, conferințe și întâlniri cu personalități feminine din industria internațională a filmului de animație.
Criteriile de eligibilitate pentru înscrierea în program nu includ o limită de vârstă, iar participarea studentelor este mai mult decât încurajată. Cunoștințele de bază despre producție de film de animație și intenția de a dezvolta în viitor un proiect de scurtmetraj, în calitate de autor principal al acestuia, reprezintă principalele condiții pentru participarea la SYAA. În urma analizării scrisorilor de motivație și a portofoliilor înscrise, 10 creatoare vor fi invitate la workshop-ul hibrid organizat în perioada 7-12 septembrie, la București și online.
Crearea unei comunități de femei care să funcționeze ca o rețea de suport împotriva discriminării din industrie se numără printre principalele obiective ale programului. Timp de 6 zile, mentorii și speakerii invitați din toată Europa pentru a le oferi participantelor secrete din culisele acestui domeniu, își vor împărtăși propriile experiențe și vor pune la dispoziția celor 10 artiste o serie de instrumentele necesare pentru a-și îndeplini obiectivele profesionale. Programul va consta într-o serie de prelegeri, prezentări, ateliere practice, proiecții și evenimente de networking, în cadrul cărora participantele vor învăța cum să-și elaboreze portofoliile artistice, ce instrumente să folosească în dezvoltarea unei idei, care sunt pârghiile pentru dezvoltarea unei cariere artistice independente și cum poate arăta procesul de înființare a unui studio de animație. De asemenea, ele vor primi sfaturi privind bugetarea, finanțarea, promovarea și distribuția unui proiect cinematografic de gen, chiar de la artistele care au reușit să atingă succesul în industrie.
Toate cele 10 participante vor fi invitate la evenimentele incluse în cadrul celei de-a 16-a ediții Animest (8-17 octombrie 2021), una dintre artiste urmând să fie selectată la concursul de proiecte Pitch, Please!, în cadrul căruia va avea șansa să-și prezinte proiectul de scurtmetraj animat în fața unui juriu profesionist.
Sisterhood of Young Animation Auteurs este un proiect inițiat de Asociația Animest și co-finanțat de Eurimages, ca parte a programului de promovare a egalității de gen al Comisiei Europene.
sursa: iqads.ro
Add comment