Start-Up Zone

din 15 iulie se deschide o linie pentru investiţii în procesarea şi promovarea produselor agricole

Proiecte între 1 şi 2,5 milioane de euro vor fi finanţate prin submăsura 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole“, care va fi lansată după data de 15 iulie. Cuantumul nerambursabil va fi de 50% din investiţie pentru IMM-uri şi cooperative şi de 40% pentru alte întreprinderi.

Consultanţii pentru accesarea fondurilor europene spun că de la această dată, teoretic, au fost anunţaţi că se vor deschide şi alte măsuri şi submăsuri pentru investiţii în alte activităţi agricole şi nonagricole din mediul rural. „Ghidul necesită modificări, pentru că 90% dintre clienţii care au venit la mine pentru a le face proiecte fac maximum 15 puncte, adică punctajul minim. De exemplu, dacă ai firmă de peste 3 ani, nu eşti eligibil, iar dacă ai firmă nouă şi nu ai profit, primeşti 0 puncte“, spune un consultant pe fonduri europene.

Fermierii şi investitorii din agrobusiness aşteaptă deschiderea programului de tranziţie 2021 – 2022 încă de la începutul acestui an, mai ales că era prevăzut ca liniile de finanţare să fie active cel târziu în luna iunie 2021. Bugetul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) destinat perioadei de tranziţie 2021 – 2022 este de 3,26 miliarde de euro, iar conform regulamentului Comisiei Europene, 37% din sume trebuie alocate măsurilor de climă, mediu şi bunăstare.

Laurenţiu Mihăilă, administrator al Laurenţiu Mihăilă II şi consultant pentru accesarea fondurilor europene, spunea recent că la ultima sesiune de depuneri de proiecte cu sprijin nerambursabile din fonduri euro a fost o cerere foarte mare pentru pomicultură.

„Sper să se suplimenteze fondurile, pentru că interesul este mare, clima ne ajută destul de mult şi trebuie să fructificăm oportunitatea“, a spus el. În acest an, 100 de proiecte ce prevăd înfiinţarea sau extinderea unor livezi, depuse la AFIR, aşteaptă fonduri europene 122 de euro.

Mai multe detalii aici

Redactia START UP ZONE

Add comment