Start-Up Zone

Mai sunt mai puțin de 24 de ore până se va deschide oficial programul HoReCa

Cel mai așteptat program din rândul antreprenorilor din industria HoReCa se va deschide mâine, 29 iulie 2021, la ora 10:00. Programul de ajutor de stat HoReCa a fost promis de către Ministerul Economiei de o perioadă lungă de timp, perioadă în care firmle au încercat să supraviețuiască pandemiei.

Formularul electronic de înscriere în cadrul “schemei Horeca” va fi activ pe link-ul granturi.imm.gov.roÎNCEPÂND DE MARȚI, 29 IUNIE 2021, ora 10.00.

Formularul de înscriere va rămâne activ timp de 22 zile lucrătoare de la demararea înscrierii, până la ora 20.00 a ultimei zile de înscriere, după ce a fost prelungită cu 12 zile față de versiunea publicată săptămâna trecută.

Înscrierile în cadrul Schemei se vor realiza în două etape distincte:

Etapa 1 de creare profil, user și parol, unde aplicanții vor înregistra cu semnătură  electronică atât datele reprezentantului legal/împuternicitului, cât și datele întreprinderii  eligibile. Beneficiarii care au deja profiluri create pentru ajutoarele COVID-19 pe baza OUG nr. 130/2020 vor putea folosi respectivul profil în cadrul schemei HoReCa.

Etapa 2 de înscriere în cadrul Schemei, în care aplicanții, cu profil, user și parolă generate în prima etapă vor completa formularul electronic de înscriere. Tot în această  etapă, beneficiarii vor încărca raportul de expertiză contabilă  extrajudiciar, semnat electronic de expertul contabil, sau a raportul de audit (de asigurare), semnat electronic de auditorul financiar.

Beneficiarii acestui program sunt

 • ghizii de turism care au desfășurat activități pe codul CAEN 7990,
 • agenții de turism licențiate care desfășoară activități conform codurilor CAEN 7911, 7912, 7990,
 • structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare clasificate, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5510, 5520, 5530, 5590,
 • structuri de alimentație, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5610, 5621, 5629, 5630.

Alte prevederi ale schemei HoReCa:

 • Se vor acorda ajutoare de stat HoReCa plafonate la 800.000 de euro fiecare, dar ajutoarele însumate primite de o firmă și prin alte scheme nu trebuie să depășească 1,8 milioane de euro (noul prag setat de Comisia Europeană în cadrul temporar).
 • Valoarea ajutoarelor va fi de 20% din scăderea activității beneficiarului în anul 2020 comparativ cu anul 2019.
 • Ca modalitate de atribuire a ajutoarelor, dacă valoarea însumată a cererilor de finanțare depășește creditul de angajament sau bugetar alocat pentru schemă, angajarea, respectiv plata către beneficiari se va face proporțional, prin raportarea sumei aprobate pentru fiecare beneficiar la suma totală a cererilor de finanțare aprobate – conform noii OUG 10/2021.
 • Astfel, dacă volumul solicitărilor depășește bugetul alocat schemei vor scădea și ajutoarele obținute individual.
 • Bugetul total al schemei de ajutoare HoReCa este de 2,5 miliarde de lei, dar numai 1 miliard de lei este acum asigurat în buget sub formă de credite de plată. Restul de 1,5 miliarde de lei sunt credite de angajament, care necesită o rectificare bugetară pentru transfoartea lor în credite bugetare, care să permită plățile.

Diana Spătaru

1 comment

 • Hello! Pentru schema Horeca …
  Îmi puteți da o informație?.. dacă trebuie depuse alte declarații( pe propria răspundere, categoria întreprinderii etc)?
  rămân cele de la măsura 2 sau ar trb sa incarc altele noi?
  Și încă o intrebare ? ce este defapt autorizația de funcționare? Pentru un restaurant poate fi cea emisă de primărie?

  Mulțumesc anticipat!