Firmele din România ezită încă să facă angajări, de teama unui val patru al pandemiei COVID-19, după cum arăta un sondaj recent, dar acum patronii din HoReCa au, de fapt, altă problemă: lucrătorii români pleacă în străinătate și antreprenorii nu mai au cine să relanseze afacerile din țară.
În urmă cu numai o săptămână, un barometru realizat de Frames la comanda Best Smart Consulting arăta că piața muncii din România nu se va deschide cel puțin până la toamnă, marea majoritate a investitorilor așteptând ca veștile bune privind evoluția pandemiei să se confirme.
Dar în timp ce patronii români stau și se gândesc dacă să dea drumul sau nu la angajări, lucrătorii români încep să plece din nou în străinătate.
„În timpul pandemiei a fost excedent de forță de muncă, dar forța de muncă nu stă pe dreapta să se uite la noi, ci se reorientează. Sunt zeci de mii de locuri de muncă pierdute în timpul pandemiei, dacă nu chiar peste 100.000. Sunt oameni care au plecat fie din țară, fie din industrie (HoReCa). Iar acum, când avem revenge turism – lumea vrea să plece în concediu – nu mai găsim deloc oameni. Deci în momentul de față situația este dramatică, probabil mai grea decât înainte de pandemie”
– atrage atenția Dragoș Anastasiu, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori români din sectorul turismului.
El a lansat acest avertisment, marți, la o conferință a Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR). Patronii IMM încep acum să resimtă din nou lipsa forței de muncă, odată cu startul dezmorțirii afacerilor. Și urmează bătaie mare pe lucrători, pentru că antreprenorii din vestul Europei au primit sprijin mai consident de la guvernele lor și deja ambalează motoarele business-urilor, pentru a demara în trombă când se ridică toare restricțiile COVID și vin și banii din mecanismul european de redresare și reziliență.
„Cred că foarte curând ne vom lovi de lipsa forței de muncă, pentru că vor începe PNRR-urile mai rapid în alte țări ale UE și vor fi două consecințe: lucrătorii români vor merge în străinătate și noi vom contribui iarăși la dezvoltarea economiilor altor țări” – se teme Florin Jianu, președintele Consiliului IMM-urilor, cea mai mare organizație de patroni de firme mici și mijlocii din România.
Firmele românești din HoReCa se gândesc la soluția importului de forță de muncă din afara Uniunii Europene. Dar nu este ușor deloc – avertizează Dragoș Anastasiu, care și-a adus lucrători din Sri Lanka.
El spune că sunt 2 mari probleme cu importul de lucrători din Asia: zborurile sunt încă restricționate și pot apărea și dificulăți de acomodare a oamenilor aduși din Asia.
„Problemele sunt legate de restricțiile de mobilitate, nu sunt zboruri. Greu cu importul forței de muncă în pandemie. Ca om de afaceri care a adus forță de muncă din Sri Lanka în Delta Dunării, pot să vă spun că e foarte greu, din toate punctele de vedere. Dar, până la urmă, n-o să avem încotro și asta va fi una dintre variante. Ne uităm acum cu ochi dulci către Republica Moldova, Ucraina – partea care vorbește românește, Serbia, încercăm să aducem mai mult decât din Asia, pentru că nu e ușor. Și e scump! Oamenii trebuie cazați, cazarea e impozabilă ca venit al oamenilor și se plătesc taxe sociale la suma respectivă. Ideea e că trebuie să-i plătești mai mult pe oameni ca să-și plătească ei cazarea” – a explicat Dragoș Anastasiu.
În privința sectorului HoReCa, percepția lui Anastasiu este că activitatea din România revine, deși într-un ritm lent. „Activitatea este undeva la 65% față de anul 2019, deci lucrurile revin, dar revin încet și cu greutate din punctul de vedere al forței de muncă. Asta e una dintre problemele grave”.
Ca sprijin imediat din partea Guvernului, patronii de restaurante, baruri, hoteluri, pensiuni așteaptă acum demararea schemei de ajutoare de stat HoReCa, de până la 2,5 miliarde de lei, precum și eliminarea taxelor pe salariul minim în acest sector.
Add comment