Start-Up Zone

Impozitele pe proprietate ar putea să crească, ca urmare a listei integrale a angajamentelor asumate de Guvern la Bruxelles pentru PNRR

Impozitele pe proprietate ar putea să crească, având în vedere faptul că Guvernul și-a asumat, la Bruxelles revizuirea principiilor de impozitare a proprietății, în special în ceea ce privește diferitele regimuri de impozitare a clădirilor în funcție de statutul proprietarului (persoană juridică sau fizică).

Astfel, se încearcă o decuplare a primăriilor de bugetul central, având în vedere că acestea sunt dependente de impozitul pe venit. Faptul că primăriile nu prea au venituri proprii, e considerată o problemă structurală. Nu va fi o creștere obligatorie a taxelor pe proprietate, primarii vor putea opta, dar dacă li se va da o cotă mai mică din impozitul pe venit, nu prea vor avea încotro decât să crească.

Primarii vor spune că nu e decizia lor o eventuală majorare, ci așa s-a luat decizia la Guvern, iar Guvernul, la rândul său, va spune că numai astfel putem lua banii din PNRR.

Logica ar fi că într-o criză, dacă scad locurile de muncă, scade venitul primăriilor din impozitul pe venit, iar impozitul e proprietate întotdeauna se plătește. Crescând astea, primăriile nu vor mai deveni dependente de bugetul central. Atfe, este considerată o măsură de reziliență pentru că primăriile nu au un buget rezilient.

Paragraful din Lista integrală a angajamentelor asumate de Guvern la Bruxelles pentru PNRR : “revizuirea principiilor de impozitare a proprietății, în special în ceea ce privește diferitele regimuri de impozitare a clădirilor în funcție de statutul proprietarului (persoană juridică sau fizică)”

Contactat de HotNews.ro, Adrian Vascu, senior partner la Veridio, spune că acel paragraf arată faptul că este o discuție serioasă care să creeze cadrul creșterii taxelor locale.

“Așa rezultă din acel material. În ce formă și cum se va face, vom vedea”, a spus el.

Potrivit acestuia, “faptul că te uiți la taxele locale în funcție și de potențialul zonei și business-ului, dacă lași autoritățile locale să decidă, mi se pare o măsură bună pentru că ea poate să fie adaptată fiecărui context economic local”.

“Primăriile ar trebui să stimuleze atât investițiile locale, cât și mediul de business local. Atunci să aibă posibilitatea să o facă. Când e nevoie și are de unde, să ia impozite, când este criză să se adapteze. Va fi o modalitate mai elastică pentru autoritățile locale de a-și adapta nivelul de impozite la specificul economiei locale”, a explicat Adrian Vascu.

Diana Spătaru

Add comment