Start-Up Zone

Barometrul Sierra Quadrant: 71% dintre oamenii de afaceri estimează că economia românească va ieşi cu adevărat din criză abia în a doua parte a anului viitor

Managerii români sunt optimişti în privinţa viitorului economiei şi consideră că România se îndreaptă într-o direcţie bună, aratădatele incluse în ediţia a VII-a a Barometrului Sierra Quadrant, publicat vineri, citat de Agerpres. 71% dintre oamenii de afaceri chestionaţi estimează că economia românească va ieşi cu adevărat din criză abia în a doua parte a anului viitor.

În timp ce şase din zece manageri se declară optimişti în privinţa viitorului economiei, 12% nu sunt la fel de optimiști, iar restul (26%) au evitat să răspundă, considerând că există încă destul de multe necunoscute în privinţa perspectivelor economice.

Întrebaţi care sunt atuurile economiei în perspectiva ieşirii din criză, 47% dintre respondenţi au indicat revenirea consumului, 19% se bazează pe atragerea fondurilor UE, 13% au indicat costurile logistice relativ scăzute din România, 11% au menţionat forţa de muncă, în timp ce restul a făcut referire la alte motive.

Totodată, pentru investitori, cea mai mare provocare în prezent rămâne pandemia şi efectele sale (restricţii, scăderea consumului etc.), menţionată de 58% dintre aceştia. În topul temerilor se mai află: dinamica inflaţiei (43%), creşterea cursului euro (38%), accentuarea blocajului financiar (27%) şi accesul limitat la finanţare (13%).

Conform Barometrului Sierra Quadrant, 67% dintre managerii intervievaţi şi-au reorganizat afacerile pentru a face faţă provocărilor generate de scăderea consumului, de restricţiile de circulaţie şi de accesul tot mai limitat la finanţare.

Principalele decizii au vizat optimizarea costurilor logistice (chirii, utilităţi, parc auto etc.), menţionată de aproape trei sferturi (73%) din totalul celor chestionaţi, apoi reconfigurarea ofertelor (49%), reducerea creditului furnizor (34%), reduceri de personal/scăderea salariilor (21%) şi digitalizarea activităţilor companiilor (29%).

Sierra Quadrant estima, luna trecută, că peste 60.000 de companii din zona IMM-urilor se aflau în dificultate financiară, iar perspectivele nu par a fi cele mai încurajatoare.

Potrivit experţilor, numărul firmelor care se confruntă cu probleme ar fi fost mai mare dacă statul nu ar fi susţinut, în timpul pandemiei, supravieţuirea acestora. „Amânarea plăţii taxelor, a ratelor şi leasingurilor bancare, plăţile făcute pentru şomajul tehnic, programul IMM Invest – au fost elemente care au menţinut pe linia de plutire o economie în care nevoia de finanţare e uriaşă şi în care peste 90% dintre companii sunt slab capitalizate”, susţin specialiştii.

Barometrul Sierra Quadrant privind starea economiei, ediţia a VIII-a, a fost efectuat de compania de consultanţă Frames şi Sierra Quadrant în perioada 3 – 11 mai 2021, prin chestionare online, telefonic şi email, pe un eşantion reprezentativ de 320 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.

La cercetare au răspuns, în total, 1.643 de persoane – antreprenori, manageri de companii, middle şi top management, cu studii superioare (58% bărbaţi şi 42% femei), cu o vârstă medie de 45 de ani.

Sierra Quadrant este o companie specializată în lucrări de administrare şi lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare şi diversificat.

Diana Spătaru

Add comment