Start-Up Zone

Fondul de redresare al UE: Când va fi disponibil

Oficialii Uniunii Europene au anunțat că banii din Fondul de redresare al UE ar putea să fie disponibili în iulie, dacă totul merge în parametrii normali, informează EUObserver.

14 din cele 27 de țări ale Uniunii Europene care vor beneficia de fondurile instituite de Fondul de redresare al UE au depus până acum planurile cu distribuția fondurilor, iar Valdis Dombrovskis a declarat că majoritatea planurilor sunt aproape de finalizare, estimându-se că vor fi depuse până la începutul lunii iunie.

Comisia va evalua într-o perioadă de 2 luni proiectele depuse, transpunându-le mai apoi în recomandări pentru Consiliul statelor membre, având la dispoziție o lună pentru aprobarea acestora.

Toate cele 27 de guverne pot obţine 13% din cota lor din bani în acest an ca prefinanţare, înainte ca pro­iectele finanţate de program să ajun­gă la termenele şi ţintele con­venite.

Dombrovskis nu a comentat cu privire la planuri individuale, arătând însă că ţintele verzi şi digitale vor fi atinse. Planurile naţionale trebuie să includă  minimum 37% din cheltuieli pe măsuri legate de climat şi cel puţin 20% pentru digitalizare.

Comisarul pentru economie Paolo Gentiloni a remarcat că rămâne de văzut dacă statele membre îşi vor respecta planurile de reformă şi investiţii.

Fondul de redresare a fost aprobat de liderii UE cu aproape un an în urmă. Gentiloni a vorbit despre „o reacţie fiscală extraordinară din partea statelor membre“, adăugând că drept rezultat 2020 a consemnat cel mai scăzut nivel al falimentelor din ultimii ani.

Pentru finanţarea fondului, UE analizează introducerea de noi taxe pe economia digitală, emisiile de CO2, sau pe importurile de bunuri fabricare cu tehnologii poluante.

Impulsul pe care fondul de redresare îl va da economiei afectate de pandemie a Europei în următorii cinci ani va ajuta regiunea să revină aproape de nivelurile de creştere de dinaintea crizei, potrivit analiştilor.

Diana Spătaru

Add comment