Start-Up Zone

Măsura a 3a: Ministerul Economiei nu a găsit bani pentru finanțare, iar aceasta rămâne în continuare blocată

Măsura a 3a- Granturi pentru Investiții de 50.000-200.000 euro este încă blocată în acest moment de către ministrul Claudiu Năsui, care a făcut plângere penală la Direcția Națională Anticorupție. Motivul pentru care această măsură a rămas în continuare blocată este lipsa banilor pentru aceasta, având în vedere că valoarea totală a solicitărilor este de 15.889.215.181 lei (de 6 ori mai mult decât bugetul disponibil).

La aceste finanțări s-au înscris un număr de 27.736 de aplicanți, care nu au fost anunțați în prealabil că dacă vor aplica, vor fi nevoiți să aștepte atâtea luni, poate chiar ani pentru a primi banii. Criteriile de eligibilitate au fost declarate după încheierea măsurii inechitabile, însă erau bine cunoscute de Ministerul Economiei în acea perioadă.

Pe lângă criteriile de eligibilitate, au fost suspectate tentative de fraudă privind Măsura a 3a, intenționat pentru a grăbi distribuția banilor, având în vedere că aceștia nu erau disponibili de la început decât pentru un număr mic de firme.

Ministrul Economiei a precizat, vinerea trecută, că vrea să reia Măsura 3 de la zero, dar are nevoie ca Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să programeze facilitatea React EU în România. Inițial Măsura 3 era finanțată din Programul Operațional Comeptitivitate (POC) 2014-2020, dar acum Ministerul Economiei vrea să ia bani dintr-o altă sursă de fonduri UE, facilitatea React EU. Pe scurt, măsura nu este blocată pentru că nu s-a finalizat investigația Corpului de Control, ci pentru că banii pentru Măsura a 3a nu mai sunt disponibili.

Măsura 3 va fi reluată de îndată ce avem finanțare pentru ea. Pentru procesul deja început, suspiciunile de fraudă au fost confirmate și de DNA care a început deja urmărirea penală in rem. Acum așteptăm programarea React EU pentru a semna contractul cu ministerul fondurilor europene prin care ea să poată fi finanțată” – a afirmat, pe Facebook, ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

Inițial, Măsura 3- Granturi pentru investiții în activități productive – avea alocat un buget total de 550 milioane euro, din care 415,87 milioane euro fonduri europene, 62,38 milioane euro – de la bugetul de stat și 71,74 milioane euro – contribuția beneficiarilor. Partea de fonduri UE era asigurată din Programul Operațional Competitivitate.

Recent, Ministerul Economiei și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au dislocat 209 milioane de euro de la Măsura 3 pentru a alimenta Măsura 2, aflată în plată, aducând Măsura a 3a în și mai multă așteptare pentru beneficiari.

Ministerul Economiei ar trebui să grăbească de urgență deblocarea Măsurii a 3a, având în vedere că aceasta este deosebit de așteptată în rândul antreprenorilor, iar fără banii din aceasta, mulți antreprenori vor pierde ocazia de a investi pentru a trece mai ușor de criza COVID-19.

În plus, un număr mare de beneficiari au încheiat la momentul aplicării pentru Măsura a 3a precontracte cu avans, pentru a se asigura că vor primi echipamente sau că vor putea demara construcții pentru spații de producție. Mulți dintre aceștia au pierdut irevocabil șansa de a investi într-o perioadă sensibilă pentru economie, având în vedere că Măsura a 3a nu are momentan nicio dată potențială pentru a fi redeschisă.

Diana Spătaru

Add comment