Start-Up Zone

După un semnal de alarmă tras de avocatul George Velcea, Ministerul Economiei nu mai susține clar dacă firmele câștigătoare pe Start-Up Nation care au fost înstrăinate vor fi sancționate

Ministerul Economiei a răspuns vag la întrebările cu privire la situația firmelor câștigătoare în programul Start-Up Nation care au fost înstrăinate, după numeroasele sesizări din partea unor avocați și antreprenori, printre care și una făcută publică de George Velcea, avocat in Baroul Bucuresti. Aceștia nu susțin nimic concret în ceea ce privește sancțiunea firmelor înstrăinate.

La începutul lunii martie, unele agenții teritoriale (????????), ce se află în subordinea Ministerului Economiei, au transmis un mail beneficiarilor programului Start-Up Nation, în care îi informau că dacă au înstrăinat mai mult de 49% din părțile sociale ale firmei după 02.11. 2020, data intrării in vigoare a Legii 218/2020 (care introducea aceasta restricție), se va recupera suma de 200.000 de lei. De altfel, ar fi refuzate deconturile pentru firmele care nu si-au primit inca banii.
Această situație poate sa aduca prejudicii grave catorva sute de firme, iar functionarii agentiilor teritoriale care ar refuza deconturile, ar putea sa raspunda in fata legii chiar si pentru infracțiunea de abuz în serviciu, conform Art. 297 din Noul Cod Penal.

Problema “Vânzării proiectelor pe SUN” s-a ridicat în Ministerul Economiei după data de 2 noiembrie 2020, când a intrat în vigoare noua Lege 2018, care se referă la firmele care au fost vândute și care au bani de încasat de la stat în urma investițiilor efectuate din surse proprii sau credit bancar în programul Start-Up Nation.

Patronii inițiali, care și-au vândut firmele „câștigătoare”, nu mai au nicio problemă, teoretic. Dar nu știm ce vor face noii patroni, care au cumpărat firmele și care acum așteaptă grantul de la stat.

Anunțul agențiilor teritoriale din subordinea Ministerului Economiei a generat un val de indignare si mai multe sesizări din partea unor avocați și antreprenori, printre care și una făcută publică de George Velcea, avocat in Baroul Bucuresti, pe pagina acestuia de Facebook:

Primesc astazi numeroase apeluri din partea unor antreprenori si consultanti, dupa ce unele ??????? ??????????? (????????), ?? ?? ???? ?? ?????????? ???????????? ?????????, ?? ???????? ?????????????? ??????????? ?????-?? ?????? ?? ?-????, ?? ???? ?? ???????? ?? ???? ?? ?????????? ??? ???? ?? ??% din partile sociale ale firmei dupa 02.11. 2020, data intrarii in vigoare a Legii 218/2020 (care introducea aceasta restrictie), ?? ?? ???????? ???????? ?? ??????? (???? ?? ???.??? ???)

⛔️

Reprezentanții ???????????? ????????? ???? ????-? ????ă ?????? ???????? ?? ???????? ?? ???? ?? ??????? ?????? ??????????? ?????????? in baza argumentului din e-mail (modificarea instituita de Legea 218/2020).

‼️

???? ?????? ?? ?????? ?? ??????, ?? ???????? ?? ? ?? ?? ??? ?? ??????????????, ?? ???????????? ??? ?????????? ????????? ?? ???? ?? ?????? ?? ? ?????? ? ????? ??????, ?? ????? ?? ???????? ?? ???????? ?? ???????????? ?? ???? ?? ???????? (???. ??? ??? ???) ?? ????? ?????? ???? ?? ??????? ?????? ?????? ??????????? ????????????? Principiul ?????????????????? ????? ?????? este unul dintre principiile de baza ale dreptului, reflectata atat in jurisprudenta (practica) instantelor civile, cat si in practica Curtii Constitutionale a Romaniei.

⚠️

Art. 6 din Noul cod civil prevede ca:(2) ?????? ?̧? ??????? ???????? ?̂???????? ???, ????̆ ???, ??̆??̂??̧??? ??? ??????? ?̂?????? ?? ???????? ?̂? ??????? ? ????? ??? ?? ??? ?????? ???? ?????? ???????? ????̂? ???? ?????̆???? ?? ????? ?̂? ??????? ?? ???? ?̂????????? sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor.(5) Dispoziţiile legii noi se aplică tuturor actelor şi faptelor încheiate sau, după caz, produse ori săvârşite după intrarea sa în vigoare (..).

❗️

Analizand ?????????? (???????????) ?? ????????? ??????? ?? ???????????, vedem ca:1) In acordurile de finantare semnate de agentiile teritoriale, este prevazut expres ca acel acord se incheie in conformitate cu prevederile ordinului ministrului 1854/2018, si NU in conformitate cu Legea 218/2020.2) Este mentionat ca finantarea este acordata in termenii si conditiile respectivului acord de finantare, ale OUG 10/2017 si ale ordinului ministrului 1854/2018.3) La art.10 din acordul de finantare sunt mentionate obligatiile beneficiarului. Nici aici si nici altundeva in intreg contractul de finantare nu este mentionata vreo restrictie/obligatie de a nu cesiona parti sociale.4) La art.25 din acordul de finantare, este prevazut faptul ca Acordul poate inceta doar in 6 situatii, enumerate la literele a,b,c,d,e,f . Este prevazut expres ca acordul de finantare poate inceta (beneficiarul sa nu mai primeasca finantarea, dupa decont) daca NU respecta prevederile prezentului acord si a procedurii ce era in vigoare la momentul semnarii acordului de finantare. Nu exista niciun temei de reziliere a acordului de finantare, pe motiv ca beneficiarul nu ar respecta Legea 218/2020, in care au fost introduse restrictiile respective.5) La art. 35 din acordul de finantare este mentionat ca acordul se completeaza cu prevederile OM 1854/2018 si NU scrie nimic de Legea 218/2020, in care au fost introduse restrictiile respective.6) La art. 22 este prevazut in mod expres faptul ca orice modificare a acordului se face prin act aditional semant de ambele parti. Astfel, daca guvernul sau ministerul vor sa introduca aceasta obligatie, ar fi trebuit sa semenze un act aditional cu beneficiarii, avand in vedere ca NU poate fi aplicata Legea 218/2020, aceasta nefiind in vigoare la data semanrii acordului de finantare.

⁉️

Ps: ????? ?? ?????? ?????? ?? ???? ????? ???/????, ?? ? ???? ????????? ???? ?????????? ???????????? ???????? ???????, ?? ? ???? ????????? ?? ? ???? ????? ?? ???????, ?? ?????, ????????? ????? ?????????? ??????????? ???????? ?? ????? ???????? ???? ????????????

❓

Sau Ministerul Economiei vrea sa aplice doar jumatate de lege? Situatia este penibila si absurda.Sigur ca daca Ministerul Economiei ar continua cu magaria asta si ar refuza deconturile antreprenorilor, in instanta, beneficiarii si-ar gasi dreptatea.??? ????? ?? ????????? ?????? ?? ???? ???????????? ???????? ?? ? ??????? ?? ???? ???? ???????? Ministrul Economiei se lauda prin noiembrie ca cel tarziu in decembrie 2020 vor fi facute toate platile pe Masura 2.Acum vedem ca Masura 3 (Granturile pentru investitii) este blocata si ministrul vrea sa reia depunerea proiectelor cu alta grila. Daca se va concretiza lucrul asta, va urma un val de mii de procese.

❌

?? ???? ?? ?????????? ????????? ???????, ???? ????????? ???? ?? ???????? ?? ??? ?? ??????? ?? ????????. Chiar daca antreprenorii vor castiga, in final, in instanta, ingrijorator este ca Ministerul Economiei, care cel putin teoretic (fiind guvern cu doctrina liberala) trebuai sa sustina mediul de afaceri, pana acum doar au pus bete in roate antreprenorilor, ?? ?????? ??? ?????? ????? ?????????? ?? ??????? ?????????????? ?? ??-?? ????? ??? ?? ????????????, ?? ??? ???? ??????? ???? ?? ???????? ?? ?????? ???????? ?????.???? ?????????? ????????? ?? ???????? ?? ??????? ?? ???? ???? ?? ? ???? ???? ?? ????? ??????????? ?????-?? ??????, ??? ?? ?? ????? ???????????, atat eu cat si alti avocati vom reprezenta beneficiarii si vom avea grija ca Justitia sa invinga interesele meschine ale unor nepriceputi.” – a declarat George Velcea, avocat in Baroul Bucuresti.

După declarația publică a avocatului George Velcea, care era menită să transmită un SEMNAL DE ALARMĂ Ministerului Economiei, cei de la Minister pare că au început să nu mai fie atât de ofensivi la adresa firmelor înstrăinate pe Start-Up Nation.

Astfel, atunci când publicația Start-Up Cafe a solicitat un răspuns clar în privința situației firmelor câștigătoare în programul Start-Up Nation 2018 care au fost vândute între timp de către patronii care le-au înscris la finanțare, instituția a răspuns vag, nedeclarând nimic concret în privința lor. Agențiile teritoriale și Ministerul Economiei nu au mai susținut acum că vor să sancționeze firmele înstrăinate. Această situație lasă de înțeles că nici aceștia nu știu concret cum vor proceda în legătură cu acest aspect, înțelegând probabil că vor comite erori juridice grave dacă sancționează firmele respective.

Răspunsul Ministerului Economiei a fost următorul:

„Prin Legea nr. 218/2020 a fost modificată și completată OUG nr. 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, aprobată prin Legea nr. 112/2017, cu modificările și completările ulterioare. Intervenția legislativă a vizat modificarea criteriilor privind evaluarea on-line a planului de afaceri, în special a grilei de punctaj, precum și a criteriilor de eligibilitate, astfel cum se prevede și în expunerea de motive.

Conform completării de la art. I pct. 4 din Lege, a fost instituită, pentru beneficiari, interdicția de a înstrăina părți sociale ale societății într-un procent mai mare de 49%, cu cele două excepții:

  • înstrăinarea către persoane fizice – investitori individuali-business angels, definiți conform Legii nr. 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali-business angels;
  • înstrăinarea către persoane fizice care nu au mai avut anterior nicio societate.

Noile dispoziții legale au intrat în vigoare începând cu data de 2 noiembrie 2020.

Conform art. 6 din Cod civil:

– legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare și nu are putere retroactivă;
–  actele și faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârșite sau produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârșirii ori producerii lor;
– dispozițiile legii noi se aplică tuturor actelor și faptelor încheiate sau, după caz, produse ori săvârșite după intrarea sa în vigoare, precum și situațiilor juridice născute după intrarea sa în vigoare”.

Așa cum se poate vedea, răspunsul juriștilor din Ministerul Economiei este o înșiruire de prevederi legale deja cunoscute, fără o interpretare clară: se vor plăti sau nu firmele vândute?

Acordurile de finanțare au fost semnate de agențiile IMM cu firmele câștigătoare înainte de intarea în vigoare a Legii 2018/2020, care a introdus interdicția de vânzare a societăților. Prin urmare, e de la sine înțeles că acordurile de finanțare nu ar trebui să fie afectate.

Sursele Startupcafe.ro susțin că Agențiile IMM au cerut juriștilor Ministerului Economiei să le spună clar dacă au sau nu voie să facă plățile către firmele vândute începând cu data de 2 noiembrie 2020. Funcționarii din agenții așteptau un răspuns juridic clar, pentru că se temeau să nu fie ei trași la răspundere dacă fac plăți potențial nelegale din bani publici sau dacă, din contră, blochează nelegal plata către beneficiari care ar avea dreptul la granturile de câte 200.000 de lei.

startupzone

Add comment