Start-Up Zone

Comisia Europeană respinge Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) în forma actuală. Dan Barna: Până la jumătatea lunii mai va fi realizată “o formă consolidată” a acestuia

Comisia Europeană a respins Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) aprobat în ședința de Guvern din 7 aprilie 2021. România nu va mai primi fonduri europene pentru un domeniul irigațiilor, iar alocările pentru infrastructură au fost respinse, în forma lor actuală. Comisia Europeană a trimis PNRR înapoi Executivului de la București, pentru a fi refăcut în părțile esențiale.

Dan Barna a confirmat, miercuri seară, la TVR 1, că ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a prezentat la Bruxelles proiectul PNRR, însă Comisia Europeană a solicitat modificarea acestuia.

“În cadrul discuţiilor şi negocierilor avute în cadrul coaliţiei cu cei trei parteneri, am căzut de acord asupra unei forme de propuneri a PNRR cu care colegul nostru Cristian Ghinea a fost la Bruxelles, a discutat acolo cu oficialii europeni, cu comisarii pe acest subiect.

Unele dintre teme au fost acceptate. Despre alte teme, Comisia Europeană a spus: ‘Cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta’. Noi avem trei miliarde pentru irigaţii.

Au zis că nu este o reformă care ajută la rezilienţă după COVID, pentru că acest instrument la nivel european a fost gândit ca statele să se repună pe picioare după criza COVID“. Cea mai bună situație pentru refacerea României din punct de vedere economic ar fi, ajutoarele pentru firmele afectate de criza COVID-19, însă acest lucru nu se întâmplă.

Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au zis că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici”, a mai afirmat Dan Barna.

El a subliniat că pentru irigaţii vor fi alocate fonduri din bugetul naţional sau din fondurile structurale pe agricultură. Vicepremierul a spus, de asemenea, că există discuţii cu oficialii europeni “pentru acceptarea componentei de infrastructură”.

“Avem în continuare discuţii cu acceptarea componentei de infrastructură, care pentru noi e pe viaţă şi pe moarte. E discuţia în curs. Nu au respins, dar e discuţia în curs legat de calibrare, cât să fie granturi, cât să fie împrumuturi.

Pe mai multe dintre capitolele prezentate deja public şi în Parlament de colegul meu Cristian Ghinea avem astăzi pe masă punctele de vedere ale Comisiei, cu observaţii, cu lucruri de adăugat.

Mâine, poimâine o să avem întâlniri în cadrul Guvernului cu miniştrii în care le prezentăm punctele de vedere ale Comisiei”, a menţionat Dan Barna.

Potrivit acestuia, până la jumătatea lunii mai va fi realizată “o formă consolidată” a proiectului PNRR, care va fi supusă aprobării Comisiei Europene.

Diana Spătaru

Add comment