Start-Up Zone

Mediul de afaceri cere demiterea ministrului economiei, Claudiu Năsui

Atât antreprenorii înșiși, cât și Asociațiile și Consiliile care susțin și reprezintă antreprenorii din mediul românesc, solicită de urgență demiterea ministrului economiei, Claudiu Năsui, pe fondul lipsei de profesionalism și implicare a acestuia în mediul de afaceri și în susținerea IMM-urilor afectate de criza COVID-19.

În urma unui sondaj public efectuat de Asociația Europeana a Tinerilor întreprinzători, ce făcea referire la activitatea ministrului economiei, Claudiu Năsui, s-a constatat că 81,33% dintre antreprenori consideră că ministrul economiei, Claudiu Nasui, ar trebuie sa fie demis de către premierul României, 16,16% dintre antreprenorii respondenți consideră că ministrul economiei nu ar trebui sa fie demis, iar 2,50% nu au dorit sa raspunda la întrebare.

Antreprenorii au raspuns la urmatoarea intrebare: “Avand in vedere blocarea Masurii 3 (investitii), intarzierile inregistrate la masura 2 (capital de lucru), blocarea programului pentru START-up-uri (Star Tech Innovation), blocarea celorlalte programe guvernamentale: Microindustrializare, Comert si Servicii, Internationalizare, Femeia Manager etc, considerati ca premierul Romaniei ar trebui sa il demita pe ministrul ECONOMIEI, Claudiu Nasui? ”

Astfel, din cei 600 de antreprenori contactati telefonic (in intervalul 15-18 aprilie 2021), 81,33% considera ca ministrul economiei, Claudiu Nasui ar trebuie sa fie demis de catre premierul Romaniei, 16,16% dintre respondenti considera ca ministrul economiei nu ar trebui sa fie demis, iar 2,50% nu au dorit sa raspunda la intrebare.

Sondajul s-a facut in 2 etape: sondaj telefonic si sondajul unui grup de antreprenori, ce insumeaza peste 10.000 de membri, de pe facebook.

Acelasi sondaj, referitor la activitatea si demiterea ministrului economiei a fost efectuat si pe cel mai mare grup de facebook, al antreprenorilor interesati de GRANTURILE pentru firmele afectate de COVID-19 si de alte programe cu fonduri nerambursabile, gestionate de Ministerul Economiei, din care fac parte peste 10.000 de antreprenori – GRANTURI pentru IMM-uri -INVESTITII/CAPITAL de lucru-Fonduri nerambursabile. Grupul poate fi accesat la adresa: https://www.facebook.com/groups/676824399779458, iar sondajul poate fi accesat aici: https://www.facebook.com/groups/676824399779458/permalink/913593872769175

Sondajul a fost efectuat in perioada 17 aprilie 2021, ora 17.01- 19 aprilie 2021, ora 9.00.

In urma efectuarii acestui sondaj public, 74,15% considera ca ministrul economiei, Claudiu Nasui, ar trebuie sa fie demis de catre premierul Romaniei, Florin Citu, 22,47% dintre respondenti considera ca ministrul economiei nu ar trebuie sa fie demis, iar 3,37% nu au dorit sa raspunda la intrebare.

„In conditiile in care Romania este pe ultimele locuri din UE, in ceea ce priveste ajutoarele de stat acordate firmelor afectate de pandemie si de restrictiile impuse de autoritati,  ministrul economiei, Claudiu Nasui blocheaza si ajutoarele pentru firmele afectate de restrictii, ce provin din fonduri europene, preferand ca Romania sa piarda 550 de milioane de euro, pentru simplul fapt ca domnia sa nu este de acord cu lista de cheltuieli eligibile, stabilita de colegul sau de coalitie, fostul ministru al ECONOMIEI, Virgil Popescu. De altfel, ministrul economiei nu doar ca nu a implementat masurile asumate prin programul de guvernare, dar nici macar nu a initiat absolut nimic pentru a le indeplini”, a declarat George Velcea, Presedintele Asociatiei Europene a Tinerilor Intreprinzatori.

Și Consiliul de Export al României este profund nemulţumit de activitatea ministrului economiei, Claudiu Năsui, transmițând că a declanşat deja procedura penală împotriva acestuia. Reprezentanţii acestui consiliu îi cer premierului Florin Cîţu să-l demită de urgenţă pe Claudiu Năsui.

Consiliul de Export al României îl acuză pe Claudiu Năsui de refuzul participării la un dialog concludent cu reprezentanții consiliului, după ce ministrul economiei, dar şi secretarul de stat desemnat să coordoneze activitatea de comerț exterior, au refuzat participarea la reuniunea de vineri, 16 aprilie, ce trebuia să aibă loc, chiar în clădirea Ministerului, cu peste 20 de conducători de organizații ale mediului de afaceri din România. În afara dialogului, Consiliul de Export îl acuză pe Claudiu Năsui de lipsă de implicare în problematica postului său. 

Aici mor firme de export, oamenii sunt aruncați în șomaj, România acumulează deficite comerciale de miliarde de euro lunar (în continuă creștere), iar firmele nu mai pot fi prezente cu standuri naționale la târgurile internaționale. Practic, de la instalarea ministrului Năsui, țara a dispărut de pe harta mondială a manifestărilor comerciale. Solicităm Prim Ministrului să declanșeze de urgență o analiză a mandatului ministrului Năsui și să acționeze în consecință, prin demiterea sa. Orice zi de perpetuare a actualei stări de lucruri de la Ministerul Economiei aduce grave prejudicii mediului de afaceri, bugetului de stat, balanței de plăți a țării”, se arată în scrisoarea deschisă a Consiliului de Export al României.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România susține, de asemenea, demiterea ministrului economiei, Claudiu Năsui, pe baza faptului că gradul de implementare a măsurilor pentru mediul de afaceri.

“Din 57 de măsuri pe mediul de afaceri din programul de guvernare, 55 au un grad de implementare de 0%, una de 15%, iar alta de 5%, ceea ce duce la un grad total de implementare de 3,5%. 3,5% reprezintă marja de eroare. Cam acolo se situează Ministerul Economiei, un minister în marja de eroare”, a declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, în cadrul unei conferinţe de presă în care a evaluat sprijinirea IMM-urilor de către ministerul de resort.

Atât reprezentanții IMM-urilor, cât și multe dintre organizațiile pentru susținerea antreprenorilor solicită demiterea ministrului economiei, Claudiu Năsui, din cauza lipsei de profesionalism și implicare în gestionarea ajutoarelor pentru firme.

Diana Spătaru

Add comment