Start-Up Zone

Iancu Guda, Economist Șef al Coface România: Guvernul a împrumutat miercuri o sumă de 3,5 miliarde de euro

Guvernul a împrumutat miercuri o sumă de 3,5 miliarde de euro, record pentru o singură ieșire pe extern. Cum împrumuturile vor continua, repercursiunile vor fi grave pentru generațiile viitoare

Iancu Guda, Economist Șef al Coface România și Director General al Coface Credit Management Services, a declarat pentru publicația Project-E economics and life următoarele aspecte:

În primul rând, împrumuturile vor continua, având în vedere că necesarul de finanțare al României, în 2021, este de 130 miliarde lei, față de 102 miliarde, anul trecut.

Total împrumuturi intre 2015-2019 = 110 miliarde lei! Deci, într-un an de creștere economica (2021) luăm datorii noi cât în 5 ani de creștere 2015-2019.

-a declarat economistul Iancu Guda

Cum bugetul pe anul 2021 nu a fost gândit suficient de bine pentru a reduce decalajele majore între fondurile pe care România le are și fondurile pe care România nu le are, consecintele vor fi datoriile mari ale țării.

Împrumuturile vor continua și într-un ritm accelerat – datoria publică, relativ la veniturile publice curente, a crescut de la 101% (2010) la 191% (2021).

De ce? Pentru că suntem inconștienți! Ne sabotăm, veniturile sunt subdimensionate cu 30%, din cauza economiei subterane și costurile sunt supradimensionate pe segment social. Ne împrumutăm și mai mult, deși economia își revine, pentru că am crescut salariile în sectorul public si pensiile in vreme de pandemie. Ne împrumutăm să ieșim la restaurant.

Noi ce facem? O companie performantă se împrumută pentru investiții și rambursează creditele din profituri si cash flow viitor! Așa ar trebui să fie și o țară, rambursând cu excedentele fiscale viitoare, datorită investițiilor și reducerii economiei subterane! Dar noi ne împrumutam pentru cheltuieli curente iar generațiile viitoare sunt în scădere, din cauza sporului natural negativ (-7 / 1000 locuitori in 2021 maxim istoric).

Bine ați venit în viitor: taxe mai mari Și vârsta de pensionare majorată. Reformă!?

– a mai declarat economistul
sursă: project-e.ro
sursă: project-e.ro
sursă: project-e.ro
sursă: project-e.ro

Diana Spătaru

Add comment