Start-Up Zone

Planul Național de Redresare și Reziliență: IMM-urile aveau promise alocări de peste 3 miliarde euro în timpul campaniei electorale, ZERO barat în forma finală a planului

Guvernul a stabilit forma finală a Planului Național de Redresare și Reziliență, miercuri, după ce acesta a trecut prin mai multe modificări de-a lungul timpului. Astfel, IMM-urile sunt principalii pierzători ai re-rescrierii proiectului de Plan Național de Redresare și Reziliență. Proiectul va fi folosit la negocierile cu Comisia Europeană pentru fondurile de 29 de miliarde de euro care revin României prin Facilitatea europeană de reziliență și recuperare.

Alocările din Planul Național de Rezistență și Reziliere de dinainte de alegerile legislative, din timpul fostului guvern Orban sunt total schimbate față de versiunea de acum, mult mai prost gândită. Înainte de alegeri, IMM-urilor le era promis unele alocări de peste 3 miliarde de euro – mai ales din fonduri nerambursabile. Acum, din forma finală a planului, antreprenorii nu se mai aleg cu mare lucru, nefiind stimulați aproape deloc din PNRR.

Este clar că promisiunile Guvernului pentru IMM-uri din timpul campaniei electorale au fost lansate pentru a atrage simpatizanți, nicidecum pentru a ajuta IMM-urile. Firmele sunt lăsate, din nou, pe ultimele locuri în ceea ce privește finanțarea și, deși Uniunea Europeană a insistat ca țările să primească fonduri pentru politici de mediu și digitalizare, Guvernul nu a știut să negocieze sumele din plan pentru a ajuta IMM-urile.

Noul guvern Cîțu a redus alocările în draftul din martie, dar acum, în draftul final cu care intră în negocieri cu Comisia, publicat miercuri, 7 aprilie,  locul IMM-urilor e și mai marginal la masa fondurilor de recuperare din criza COVID-19. Cu un total alocat de 33,009 mld. euro, planul este structurat pe trei piloni și 12 domenii prioritare pentru dezvoltarea României.

Guvernul Orban a început negocierea programului în plină campanie electorală, folosindu-l și pe plan intern pentru a promova investițiile promise în infrastructură. PNRR vizează cheltuirea celor 30 de miliarde de euro din programul NextGeneration EU, bani ce reprezintă atât granturi nerambursabile, cât și împrumuturi la dobânzi extrem de mici. Încă odată, după campania electorală, tot ce a fost promis în timpul acesteia este modificat, până nu mai seamănă deloc cu originalul.

Ajutorul din cadrul PNRR pentru IMM-uri a fost redus la aproape zero (în afară de unele beneficii infime), față de multiplele promisiuni și sumele colosale oferite la începutul negocierilor cu Comisia Europeană, în timpul campaniei electorale.

Proiectul PNRR poate fi descărcat de AICI .

Redactia

Add comment