Start-Up Zone

S-au afișat rezultatele finale de la Măsura 1 și Măsura 2

Rezultatele finale de la Măsura 1 și Măsura 2 din schema de ajutoare de stat pentru IMM-uri afectate de pandemie au fost afișate pe 31 martie. Acestea cuprind atât date generale precum toate firmele care au aplicat, cât și date particulare precum sumele pe care le-au solicitat, dacă au fost admise sau respinse și stadiul plăților efectuate de stat. Din 31 martie ar trebui și să reînceapă plățile până la RUE 9.000 la M2.

 AICI  se pot descărca rezultatele finale de la Măsura 1 și Măsura 2.

La Măsura 2 – granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro, ultima firmă plătită până pe 30 martie 2021 este la numărul RUE 4484, o societate care a depus cererea la Agenția IMM Constanța și care a solicitat un ajutor de circa 15.000 de lei.

Plățile nu acoperă toate firmele până la numărul RUE 4484, pentru că o parte au fost respinse, iar altele nu au apucat să semneze contractul de finanțare din diferite motive.

Izolând termenul „contract plătit” în baza de date, rezultă că sunt 3364 de firme care și-au primit banii de la stat la Măsura 2, până la 30 martie 2021. Din numărul total al firmelor care au aplicat, foarte puține au primit banii. Ministerul Economiei promite de câteva luni că plățile vor fi accelerate, însă realitatea stă cu totul altfel: doar 3364 de firme și-au primit banii, din toate cele 16.630 admise la începutul lunii martie.

De asemenea, se observă în lista de rezultate preliminare de la Măsura 2 că sunt date soluții de admitere, respingere, semnare de contracte, plăți până pe la RUE 4.500, atât cât există banii disponibili la Măsura 2, pe bugetul inițial. De la numărul RUE 4501 încep soluții de „acceptat de principiu in Lista de asteptare”, adică oamenii vor putea primi bani după ce se alocă din bugetul Ministerului Economiei în Măsura 2. În acest moment există un proiect de ordonanță de urgență la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) care ar urma să permită alocarea unui buget suplimentar de 500 de milioane de euro la Măsura 2 (așa cum decisese de fapt fostul guvern Orban prin OUG 199/2020, care are însă nevoie și de această nouă ordonanță pentru ca statul să-și poată deconta apoi banii europeni de la Bruxelles).

Plățile pentru Capital de Lucru sunt procesate greu, fapt ce nemulțumește profund antreprenorii care au aplicat pentru Măsura a 2a Capital de Lucru. Înscrierile pentru Capital de Lucru s-au finalizat în luna octombrie, iar până în acest moment, numărul de firme afectate de criza COVID-19 care au și primit banii pentru redresarea acestora și plata datoriilor sunt infime.

Diana Spătaru

Add comment