Start-Up Zone

Ministerul Economiei încă lucrează la accelerarea plăților pentru Capital de Lucru. Acum 2 săptămâni doar 19 beneficiari și-au primit banii

Dan Barna a declarat, luni, că în prezent Ministerul Economiei lucrează pentru ca în zilele următoare să accelereze plata ajutoarelor de stat pentru IMM de la Măsura 2, iar apoi să se poată relua înscrierile la Măsura 3, cu eliminarea achizițiilor imobiliare.

Ministerul Economiei pare să lucreze de câteva luni la mobilizarea pentru plățile Granturilor pentru Capital de Lucru, însă plățile nu sunt accelerate deloc. Săptămâna trecută, 140 de beneficiari au fost plătiți la Măsura 2, iar săptămâna precedentă plățile au fost mai slabe: doar 19 firme primiseră banii. În anul 2021, plățile au fost îngreunate și de lipsa bugetului de stat pe anul în curs, care s-a aprobat abia în luna martie.

Poziția mea este ca Măsura 3 să se reia astfel încât să fie eliminate toate problemele legate de cheltuielile cu imobiliarele, proiectele care cumpărau apartamente la mare cu pretextul că ar face producție. Abordarea noastră acum este de a relua măsura în perioada următoare, se  lucrează la Ministerul Economiei. Acum, Ministerul Economiei lucrează la accelerarea plăților la Măsura 2, pe acest lucru se va pune accent zilele următoare. Apoi, se vor putea relua și aplicațiile la Măsura 3– a declarat, pentru StartupCafe.ro, Dan Barna.

Conform situației de vineri, la Măsura 2 – Granturi pentru Capital de Lucru de 2.000-150.000 de euro, sunt peste 13.000 de aplicanți care au fost admiși la finanțare, dar care nu și-au primit banii de la stat.

În total, în anul 2020 și în 2021, un număr de 3.227  de beneficiari au primit ajutoarele de stat, în valoare totală de 1.124.464.316 lei, la Măsura 2.

La Măsura 3 – granturi de investiții de 50.000-200.000 euro, au fost transmise în total 27.736  de solicitări în valoare de 15.889.215.181 lei, de 6 ori mai mult decât bugetul disponibil. „Va fi operaționalizată și Măsura 3, granturi pentru investiții, blocată momentan până la remedierea unor probleme apărute la modul de selecție a firmelor solicitante” – a dat asigurări Ministerul Economiei după adoptarea bugetului de stat de către Parlament. În urmă cu o lună, surse oficiale au declarat pentru StartupCafe.ro că ministrul Năsui vrea să reia de la zero înscrierile la Măsura 3, dar are nevoie de acceptul coaliției de guvernare și al premierului Cîțu.

Redactia

Add comment