Start-Up Zone

Claudiu Năsui, unul dintre cei mai controversați miniștri ai actualului guvern: numiri, conflicte cu ministrul Energiei și Prim-ministrul

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, este unul dintre cei mai controversați miniștri ai actualului guvern. Atacurile publice făcute de ministru duc la slăbirea coeziunii coaliției de guvernare și perpetuarea tensiunilor dintre USR-PLUS și PNL.

Năsui a ajuns președintele organizației USR București în urma demisiei Roxanei Wring, acuzată de colaborare cu fosta Securitate. La scurt timp, Năsui a numit în funcția de director general adjunct la Ministerul Economiei o fostă colaboratoare a Securității, fapt ce demonstrează că ministrul nu a învățat nimic din incidentul care, culmea, l-a propulsat în funcția de președinte al USR București.

Năsui a mai făcut o numire controversată, alegându-l pe jurnalistul Ionuț Tudorică pentru funcția de consilier. Lucrul acesta a stârnit imediat furia simpatizanților USR-PLUS pentru că numirea vine practic împotriva a tot ceea ce a susținut USRPLUS în ultimii 4 ani în Parlament. Ionuț Tudorică este un jurnalist care a criticat protestele „rezist” din perioada 2017-2018, publicând pe Facebook diferite mesaje controversate și dure la adresa unor oameni din USR-PLUS.

În afară de numirile controversate făcute de Năsui, ministrul se află într-un război deschis cu Virgil Popescu, ministrul Energiei. Mărul discordiei îl reprezintă împărțirea unor companii. Ordonanța de Urgență 212/2020 este clară în ceea ce privește domeniile de care trebuie să se ocupe noile ministere. Ea prevede că se înființează Ministerul Energiei prin preluarea activităților, personalului aferent și patrimoniului corespunzător din domeniul energiei de la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Astfel, Ministerul Energiei este îndreptățit, prin acest act normativ, să preia ISCIR, CNCIR, Agenția Nucleară și Societatea Radioactiv Mineral Măgurele. Însă, aceste companii sunt dorite și de Claudiu Năsui. Argumentul lui Năsui se bate cap în cap cu OUG-ul guvernului. Ministrul Economiei spune că motivul pentru care își dorește anumite companii în subordine este acela că dorește revenirea la vechea organizare. În realitate vorbim despre un joc de influență. Năsui vrea să își lărgească sfera de influență și să acapareze companiile respective în pofida Ordonanței de Urgență care spune negru pe alb în subordinea cui ar trebui să intre respectivele companii. Ambițiile lui Năsui fac ca tensiunile din interiorul coaliției să crească exponențial.

Un set de controverse a mai fost născut atunci când Premierul Florin Cîțu a trimis Corpul de Control la ministerul lui Năsui. Motivul este legat de modul în care arată listele preliminare cu aplicații la granturile de investiții din cadrul Măsurii 3 destinat IMM-urilor. Concret, existau suspiciuni cu privire la vicierea procesului de depunere a proiectelor, prin influențarea modului în care arată listele, în condițiile în care alte persoane în afară de administratori ar fi avut acces la datele de pe platforma de înscriere. În acest caz Năsui a ridicat din umeri, spunând că va discuta cu STS și va cere o investigație. Totuși, presa a scris că un apropiat al ministrului Năsui, Paul Ene, șeful USR Sector 4, ar fi fostul unul dintre cei care ar fi avut acces la aceste date.

Controversele din jurul ministrului Năsui sunt amplificate de dezvăluirile Florinei Presadă. Aceasta a demisionat din USR invocând fapte reprobabile ale conducerii. Aceasta a dezvăluit că în USR au loc numiri politice și promovări de grup, pe interese. Totodată liderii USR București, printre care și Claudiu Năsui ar fi stabilit la alegeri listele cu candidați după bunul lor plac. Toate aceste acțiuni și dezvăluiri denotă faptul că actualul ministrul al Economiei, Claudiu Năsui este o persoană extrem de controversată ce are probabil o influență semnificativă în interiorul USR.

Redactia

Add comment