Start-Up Zone

PSD a depus la Senat moțiunea simplă împotriva lui Năsui. Ce părere are opinia publică

Miercuri, social-democraţii au depus la Senat moţiunea simplă împotriva ministrului Economiei, intitulată „O Românie în agonie cu Năsui la Economie”. Năsui s-a apărat prin intermediul unei postări pe Facebook în care a stipulat că motivul depunerii moțiunii o reprezintă de fapt transparența de care dă dovadă acesta, mai cu seamă că ”a publicat contracte cu statul de la ministerul economiei.”

”Transparența este un principiu de bază al societăților libere. Am promovat tot timpul faptul că accesul contribuabililor la informații este unul dintre modurile prin care statul devine mai puțin corupt (e mai ușor să furi și să nu se afle într-o societate secretomană)” susține Năsui în aceeași postare.

Replicile din partea internauților nu au întârziat să apară la postarea ministrului Năsui, unii dintre ei nefiind deloc empatici cu ceea ce susține Năsui. Motivele acestora sunt blocarea Măsurii 2 și a Măsurii 3.

”Domnule ministru,conform legii, vă rugăm să publicați lista proiectelor aprobate pe măsura 2,covid-19,capital de lucru. Dacă tot doriti transparenta,dovediti-ne si atunci, vă vom crede! Va multumesc!” – scrie un internaut.

Alt internaut a scris: ”Cu tot respectul, incerc sa va cred si sa va sustin… Dar ati facut 3 luni de cand ati venit … ce s a intamplat? Vorba multa si cam atat. Nici macar nu le raspundeti oamenilor care isi spun oful, faceti monolog pe Facebook…”Fonduri.News este un proiect jurnalistic independent ce are, printre altele, ca misiune exact acest lucru: transparența și sprijinirea mediului de afaceri românesc.Considerăm că această cruciadă a transparentizării Ministerului Economiei nu este de o importanță majoră în acest moment. Totodată, o transparență totală implică publicarea tuturor contractelor, și nu a celor cu o valoare de peste 5000 de euro. Cam asta înseamnă o transparență totală.Oricum, în acest moment, demers de publicare a contractelor este de o transparență inutilă, considerăm că trebuie ca acesta să există, desigur, dar ce ar fi util ar fi exact ceea ce spun unii internauți: publicarea contractelor de finanțare pe măsura 2. Oare chiar nu poate nici acum Ministerul Economiei să facă lumină? În continuare preferă să se joace cu nervii și cu afacerile antreprenorilor.

Inițial, principiul primul venit, primul servit nu s-a respectat. S-a ajuns la o loterie. Acum s-a spus că se vor relua principiile de contractare în funcție de ordinea RUE. Și se mai spune că sunt 150 de milioane de euro disponibile. Chiar nu poate nimeni din minister să publice o listă cu acele companii ce vor fi finanțate din acești 150 de milioane de euro? Ca antreprenorii să știe, să își poată face calcule, să poată să planifice. Acum două săptămâni s-a comunicat că după ce Bugetul e publicat în Monitorul Oficial se dă drumul la plăți. După ce s-a publicat Legea Bugetului de Stat, s-a comunicat că nu la toate plățile se dă drumul, că mai lipsesc 500 de milioane de euro. Asta nu e transparență! Domnule Năsui, într-adevăr aveți dreptate. Pe oameni îi deranjează transparența. Dar nu transparența pe care o arătați. Mai cu seama problema e cu transparența ailaltă, pe care nu vreți să o arătați.

Acțiunile lui Năsui sunt profund nemulțumitoare pentru opinia publică, având în vedere că la Măsura a 2a: Granturi pentru Capital de Lucru banii pentru firme întârzie să apară, iar Măsura a 3a: Granturi pentru Investiții a fost blocată.

Diana Spătaru

Add comment