Premierul Florin Cîțu a susținut marți, la o conferință pe tema digitalizării României, că schimbarea comportamentul statului se va realiza doar prin intermediul digitalizării: “Astăzi e adevărat că în relația cu statul, cetățeanul se simte abuzat și inferior. Din păcate asta este situația. Nu putem schimba lucrurile doar schimbând oameni. Nu cred că dacă schimbi un șef la o instituție ai rezolvat problema. Cred că singurul mod prin care poți schimba comportamentul statului este prin digitalizare”
Premierul Florin Cîțu a declarat marți într-o videoconferință pe tema digitalizării realizată de DC News Media Group: “Vreau să am un aparat public digitalizat, ar fi cea mai mare realizare a mandatului meu. În PNRR (n.a Planul Național pentru Redresare și Reziliență) sunt aproape 2 miliarde de euro alocate digitalizării și vorbim aici de cloud-ul guvernamental și alte proiecte.
Dacă digitalizăm și vom digitaliza aparatul public veți vedea că relația cu statul se va modifica peste noapte. Astăzi e adevărat că în relația cu statul, cetățeanul se simte abuzat și inferior. Din păcate asta este situația. Nu putem schimba lucrurile doar schimbând oameni. Nu cred că dacă schimbi un șef la o instituție ai rezolvat problema. Cred că singurul mod prin care poți schimba comportamentul statului este prin digitalizare pentru că natural se vor schimba lucrurile după aceea.”, a spus premierul.
“Suntem condamnați să facem reforma aparatului de stat. Nu putem să mergem mai departe și digitalizarea în sine va forța această reformă. De aceea am construit acest buget.
Sunt oameni sceptici în privința digitalizării, dar vă aduc aminte că prima măsură luată anul trecut a fost să eliminăm sistemul de popriri, să-l digitalizăm. Înainte să vin la Ministerul de Finanțe, aveai o poprire pe toate conturile, îți plăteai datoria și după aia trebuia să mergi cu dovada la fiecare bancă. Acum nu mai este așa, totul este automatizat.
Plata taxelor se poate face online. Prin Ghișeul.ro poți să plătești toate taxele, am descoperit taxe pe care nu le puteai plăti și le-am introdus în sistem.”, a declarat Cîțu.
Atenționat că nu toate localitățile sunt înrolate în Ghișeul.ro, astfel că nu toți cetățenii pot să-și plătească taxele și impozitele locale , premierul a spus că discută cu aceste autorități pe această temă. “Discutăm cu autoritățile locale să facă acest lucru, dar eu vorbesc de taxele pentru ANAF. Mai avem și lucrul cu trezoreria, companiile lucrează la distanță cu trezoreria.
Anul acesta vom avea eFacturare, cel mai mare proiect pe care-l introducem, această factură electronică și veți vedea că acolo veniturile vor crește la buget. Țările care au introdus astfel de sistem de facturare electronică au avut în medie 2 puncte procentuale creșteri venituri. De aceea și în discuțiile cu Comisia Europeană și cu investitorii am spus că nu sunt adeptul creșterii taxelor mai ales într-o perioadă în care economia este sub potențial pt a aduce venituri la buget. Putem aduce venituri la buget prin această digitalizare.”, a spus premierul.
Întrebat cum vrea mai exact să facă guvernul reforma aparatului de stat prin digitalizare, Câțu a declarat: “Revenind la reformă, am spus că suntem condamnați să o facem, Romania trebuie să-și schimbe structura statului. Digitalizarea este un mod obiectiv de a face reformă, pentru că dacă introduci digitalizarea în tot aparatul public, natural se vor schimba lucrurile.
În același timp trebuie să introducem criterii de performanță, nu este ușor, dar se poate, așa se face în toate țările Europei. Și aici sunt pași clari.
Vom merge în primul rând la schimbarea modului în care oamenii rămân pe funcții în sistemul public. De exemplu, vom lua modelul pe care-l vedem în Uniunea Europeană, cu mandat pe 3 ani și două mandate maxim. Va fi un mandat pe 3 ani după care se face o evaluare. Secretarii generali de exemplu din ministere trebuie sa fie legați de mandatul Ministrului, apoi reconfirmați. (..)
Ne vom uita la sistemul de salarizare. Știți foarte bine că în România s-a început cu un principiu simplu cu care toți am fost de acord – salariul Președintelui României să fie cel mai mare. După aceea au apărut tot felul de excepții și astăzi salariul președintelui nu este cel mai mare, din contră.
Bineînțeles că sistemul de sporuri care există astăzi nu va mai exista.
Pot să existe sporuri, da, dar care să fie legate direct de performanță, nu doar pentru faptul că vii la birou.
Sunt situații în care nu toată lumea beneficiază în aceeași clădire de spor de condiții vătămătoare. Sunt sporuri date doar pentru a mulțumi anumite categorii. (..) Trebuie să eliminăm aceste anomalii.
Obiectivul nu este să penalizăm pe cineva, ci din contră – obiectivul este să-i premiem pe cei care merită.
Sunt foarte mulți oameni buni în sistemul public. Nu trebuie să aruncăm o anatemă asupra sistemului public și să spunem că toți sunt răi. Nu, nu este așa.
Sunt foarte mulți oameni buni care trebuie premiați, dar pe lângă ei sunt foarte mulți care doar sunt acolo și beneficiază de foarte multe lucruri de care nu ar trebui să beneficieze. Ei pe aceia trebuie să-i eliminăm , dar trebuie să avem un aparat de stat performant. Relația cu sectorul privat suferă și atâta timp cât sectorul public rămâne în urmă, noi ca economie nu ne putem dezvolta. Nu ne putem dezvolta doar dacă sistemul privat o ia în față pentru că vrem nu vrem sectorul privat interacționează de foarte multe ori și are nevoie de un aparat public performant. De aceea, noi, sectorul public, ținem în urmă dezvoltarea economiei și trebuie să ajungem la nivelul sectorului privat. “, a spus acesta.
Întrebat care va fi orizontul de timp pentru aceste reforme anul acesta, premierul a declarat: “Am spus că anul acesta este anul reformelor și al investițiilor. Le facem împreună. Începem reforma cu legea salarizării, legea sistemului de pensii, reforma ANAF care trebuia făcută de mult timp și alte din administrația publică, dar ca să poți să susții aceste reforme trebuie să și investești ca să poți să ai venituri pentru a susține efortul de reformă. Mergem pe acești doi piloni: reformă și investiții.
Tot anul acesta veți vedea că vor apărea proiecte de legi sau ordonanțe care vor modifica modul în care lucrăm, iar digitalizarea, mă refer în special la ANAF, dar e nevoie de tot aparatul public, va începe cu eFacturare, sper să fie gata până la finalul anului, mai e un proiect în lucru SAF-T care se va derula.
În privința conectării caselor de marcat, ANAF are două soluții pe care le are la dispoziție și trebuie să aleagă una.“, a declarat Cîțu.
Add comment