Start-Up Zone

Plan de relansare economică de 1.900 de miliarde de dolari in SUA, ZERO barat in România. Fondurile nerambursabile pentru firme sunt inexistente

În comparație cu SUA, un gigant în materie de finanțări, care lansează Planul de relansare economică a Statelor Unite ale Americii în valoare de 1.900 de miliarde de dolari, în România fondurile pentru programele cu fonduri nerambursabile pentru firme sunt inexistente.

După amendamentele pe care Senatul probabil le va adopta săptămâna viitoare, proiectul de asistenţă financiară va reveni în Camera Reprezentanţilor, în cadrul procedurii de aprobare finală.

Programul de relansare economică ar urma să fie finanțat prin creșterea substanțială a impozitelor aplicate persoanelor care câștigă peste 400.000 de dolari pe an. Bugetul și politica de taxe sunt introduse în Cameră, dar trebuie aprobate și de Senat. Este de așteptat ca republicanii să se opună vehement acestor măsuri, considerate prea de stânga.

În comparație cu Planul de relansare economică a Statelor Unite ale Americii, România nu se bucură de aceleași condiții. În 2021, nu există nici până în acest moment în România niciun plan coerent pentru alocarea de fonduri nerambursabile pentru firme. Mai mult, în România sunt inexistente programele cu fonduri nerambursabile pentru firme și nici nu pare că va fi demarat vreun plan în acest sens.

România NU urmează modelul SUA în materie de programe cu fonduri nerambursabile.

Un consultant în accesare de fonduri nerambursabile a declarat într-un interviu acordat publicației Start-Up Zone: “Spre deosebire de anii anteriori, chiar daca guvernul a promis multe, in 2020, nu a existat niciun program cu fonduri nerambursabile finanțat de către statul roman. În cadrul unei consultări avute la Ministerul Economiei, reprezentanții acestuia ne-au transmis foarte clar ca in 2021 nici măcar nu intenționează să lanseze vreun program cu fonduri nerambursabile. Acestea nu sunt prioritare pentru ei. Ne întrebam atunci care este prioritatea lor? Nici măcar fondurile europene, celebrele granturi nu au fost gestionate corespunzător si finalitatea acestora e un mare dezastru. Cea mai mare parte a aplicanților nu si-au mai primit banii”

Antreprenorii români sunt lăsați pe dinafară încă odată, neprimind fonduri din partea statului român, nici măcar pentru firmele afectate de epidemia COVID-19.

Diana Spătaru

Add comment