Start-Up Zone

Guvernul a anulat Star-Tech Innovation 2020, noul nume al programului Start-up Nation

Ministrul Economiei a precizat că nu va mai lansa în anul 2020 o sesiune a programului Star-Tech Innovation, programul care avea să inlocuiască vechiul program Start-Up Nation. Program menit să ofere fonduri nerambursabile de până la 200.000 lei firmelor noi. Deși, mai sunt de făcut decontări pentru participanții ediției 2018 a programului Start-up Nation.

Ministrul Virgil Popescu a afirmat că statul nu poate acorda finanțare pentru noi faceri în contextul pandemiei de coronavirus COVID-19.

“Da, avem în plan să începem Start-up, vorbim despre Star-Tech. Vorbim de companii care să foloseasca tehnologii noi. E greu să deschizi o companie în pandemie. Poate lumea s-a întrebat de ce nu dăm drumul la Start-up. Nu putem da bani unor companii care ar trebui să se dezvolte in mediu normal, nu în pandemie. După ce trece pandemia lansăm Start-up”, a declarat ministrul Economiei.

Progamul Start Up Nation a dobândit un succes răsunător datorită primelor doua ediții. La prima ediție deschisă în 2017, au fost depuse 19.296 de proiecte din care 8.653 au fost declarate admise pentru finantare.  La cea de a doua ediție, demarată în 2018, au fost depuse 33.514 de proeicte. În 2020 programul trebuia să fie lansat sub noua denumire, Star-Tech Innovation, dar acesta fost anulat de către autorități.

“La începutul anului 2020, Guvernul PNL a pornit cu un buget de stat care prevedea credite de angajament de 1 miliard de lei pentru un prezumtiv nou program Start-Up Nation. Creditele de angajament ar fi ajuns pentru 5.000 de firme, la o finanțare de câte 200.000 de ei, dar pentru a pune efectiv banii în buget aceste credite de angajament ar fi trebuit transformate n credite bugetare prin rectificare bugetară. Între timp, a venit pandemia coronavirus COVID-19, iar programul a fost uitat” notează economica.net.

Cele două ediții ale programului, menționate mai sus, au fost lansate de fosta guvernare PSD. Programul a creat afaceri si a generat peste 64.000 de locuri de muncă, fiind cel mai mare program de start-up din România.

“Nu există absolut nici un motiv pentru a bloca programul Start-Up Nation, pe motiv că este pandemie, din contră. Acest program nu susținea doar înființarea unor restaurante sau firme de organizări evenimente. Aveam și tot felul de firme din sectorul IT, produție alimentară (cu livrări la domiciliu), confecții, construcții, cabinete medicale si multe altele. Ne dorim ca prim-ministrul să găsească o soluție pentru ministerul Economiei, care să aibă o viziune potrivită asupra oportunităților actuale.”,  a declarat George Velcea, Președintele Asociației Europene a Tinerilor Întreprinzători.

Adrian Surugiu

Add comment