Start-Up Zone

Programul de internaționalizare-Societățile din România vor primi finanțare pentru a participa la târguri și expoziții în străinătate

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, societățile românești din sectorul privat vor beneficia de fonduri nerambursabile de la stat pentru a participa la târguri și expoziții organizate în străinătate, inclusiv posibilitatea de a participa și la evenimentele care se vor desfășura in mediul online.

“Prin Program se finanţează, prin alocaţie financiară nerambursabilă, atât participări ale operatorilor economici români la târguri şi expoziţii cu caracter internaţional, în ţară şi străinătate, inclusiv la cele organizate în format virtual, organizate în statele membre ale Uniunii Europene şi în ţările terţe, cu stand de prezentare a produselor/serviciilor, cât şi la misiuni economice în străinătate.”,  conform proiectului.

Statul are ca obiectiv, prin programul de internaționalizare, creșterea vizibilității operatorilor economici din România pe piețele internaționale, tot odată se urmăresc soluții care să maximizeze sustenabilitate exporturilor pe toate ramurile și creșterea deficitului balanței comerciale a României.

În contextul pandemiei de coronavirus COVID-19, societățile românești nu au avut posibilitatea de a participa la un număr mare de târguri și expoziții externe, multe călătorii planificate fiind anulate. Astfel  majoritatea evenimentelor s-au desfășurat în mediul online ori s-au anulat.

Potrivit proiectului OUG al Ministerului Economiei, programul de internaționalizare se prelungește până la finele anului 2023.

În anii anteriori, fiecare societate din sectorul privat a accesat fonduri nerambursabile de la stat până la maximum 25.000 lei, pentru a putea participa la târgurile si expozițiile organizate în străinătate.

Bugetul programului de internaționalizare pentru anul 2020, a fost de 10.000.000 lei  credite de angajament și 10.000.000 lei credite bugetare.

Au intrat în concurs pentru finanțare societăți care sunt active în următoarele domenii:

– Tehnologia informației;

– Sectorul alimentar;

-Fabricarea mobile;

-Industria textilă;

-Cercetare;

-Inovare științifică și medicală.

Ministerul Economiei mai susține un un program de promovare a exporturilor, prin care societățile din România  sunt susținute să la târguri, expoziții și alte evenimente în străinatate.

Adrian Surugiu

Add comment