Start-Up Zone

Semnătura electronică: soluție pentru semnarea documentelor online

Odată cu schimbările generate de COVID-19, inițiativele de lucru inteligent din întreaga lume au fost încurajate prin punerea la dispoziția celor care lucrează de acasă a unei soluții software prin care aibă posibilitatea să semneze rapid documente – semnătura electronică.

Conform Codului fiscal, semnatura electronică (sau digitală) reprezintă date în formă electronică, care sunt atașate sau logic asociate cu alte date în formă electronică și care servesc ca metodă de identificare.

Cu alte cuvinte: semnătura electronică oferă cititorului confirmarea fermă a faptului că mesajul sau documentul digital este creat de persoana care l-a semnat, iar conținutul mesajului sau documentului digital nu a fost modificat de la data emiterii acestuia.

Semnătura electronică este reglementată prin lege de mai bine de 10 ani.

Așadar, conform Legii semnăturii electronice, orice persoană, fizică sau juridică, aflată pe teritoriul României, poate obține un certificat de utilizare a semnăturii electronice. Conform aceleiași legi, semnătura este valabilă în toate statele UE, indiferent de țara unde își are sediul furnizorul care a emis certificatul de utilizare a semnăturii electronice.

Documentele semnate electronic au aceeași valoare legală ca documentele pe hârtie, ștampilate și semnate de mână. Ba mai mult, semnătura electronică este mult mai greu de falsificat decât ștampila și semnătura de mână, având în vedere că este validată de un certificat digital.

Crearea semnăturii electronice necesită: un certificat digital calificat pentru semnătură electronică, un dispozitiv calificat de creare a semnăturilor electronice și o aplicație software de semnare.

Cei care doresc să obțină un certificat digital, trebuie să urmeze câțiva pași destul de simpli:

Pasul 1: Accesarea site-urilor:

Certsign – www.certsign.ro

Digisign – www.digisign.ro

Alfatrust – www.alfasign.ro

Cert Digital – www.certdigital.ro

Trans Sped – www.transsped.ro

Pasul 2: Alegerea tipului de certificat

Pasul 3: Selectarea valabilității dorite

Pasul 4: Completarea formularului de înregistrare

Pasul 5: Descărcarea documentelor generate

Pasul 6: Accesarea e-mail-ului și urmarirea instrucțiunilor de identificare

La finalul acestui proces, solicitantul va primi certificatul digital la adresa poștală indicată. Livrarea se face gratuit pe teritoriul României.

Angajații și clienții a peste 1000 de organizații din peste 30 de țări au semnat digital sute de mii de documente electronice în ultimele nouă luni folosind serviciul de lucru inteligent al Namirial.

Serviciul de semnătură electronică a devenit rapid foarte popular atât în ​​organizațiile private (sprijinind întreprinderile de toate dimensiunile) cât și în serviciile publice (de exemplu consilii locale și regionale). Utilizatorii semnează diferite documente în format electronic de oriunde, oricând și de pe orice dispozitiv: contracte, aprobări, contracte de afaceri, contracte de muncă, acte adiționale la contractele de munca, contracte de confidentialitate (NDA), scrisori de ofertă, contracte cu parteneri, procuri, contracte cu furnizori, documente pentru acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal și multe altele.

Diana Spătaru

Add comment