Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, 10 februarie la Guvern, că România nu mai poate finanţa cheltuielile actuale bugetare și că vor fi realizate modificări. Aceste modificări sunt la nivelul companiilor de stat, care vor fi restructurate, inclusiv de angajaţi, pe baza pierderilor din anii precedenți; la nivelul eliminării voucherelor de vacanţă, care vor afecta industria HoReCa încă odată și la nivelul gratuității trenului pentru studenți.
„Au fost măriri făcute din pix. Finanţele României trebuie recalibrate şi trebuie să plafonăm cheltuielile. Lucrurile trebuie menţinute sub control, suntem sub grupa investitorilor străini şi agenţiilor de rating din cauza măsurilor PSD care au dublat cheltuielile cu salariile şi asistenţă socială cât timp au fost la guvernare.” a menţionat premierul Florin Cîţu.
Noua coaliţie de guvernare trebuie să aprobe bugetul pe 2021, dar sunt discuţii aprinse legate de necesitate reducerii cheltuielilor şi de unde vor fi tăiaţi bani.
Premierul a anunţat că în companiile de stat, unde s-au înregistrat pierderi mari, va urma o perioadă de restructurare, inclusiv de angajaţi: „Vom vedea cine va pleca, sunt companii cu pierderi, trebuie să luăm o decizie.”
El a precizat că taxele şi impozitele în economie nu vor creşte, nu vor fi afectaţi cetăţenii şi companiile private. El a susţinut în continuare că în 2021 creşterea economică pe care mizează Guvernul este de 4,3% şi un PIB de 1.116 mld. lei.
Guvernul a discutat, miercuri, pe tema unei OUG referitoare la reducerea cheltuielilor structurale, adică să nu mai crească punctul de pensie în 2021, iar o parte dintre sporurile acordate salariaţilor bugetari să fie reduse sau chiar eliminate.
În 2020, Guvernul Orban a făcut un deficit bugetar de 102 miliarde de lei reprezentând 10% din PIB, iar pentru 2021 deficitul bugetar trebuie redus la 7% din PIB, ceea ce implică creşterea veniturilor şi plafonarea cheltuielilor.
Primele măsuri de reducere a cheltuielilor sunt eliminarea voucherelor de vacanţă, măsură contestată de industria HORECA. Cîţu a spus că în economie sunt aproape 2,4 mld. de lei vouchere de vacanţă nefolosite, care astfel ar putea fi folosite în acest an.
O altă măsură de reducere de costuri vizează eliminarea gratuităţii călătoriilor cu trenul pentru studenţi, o măsură la fel de contestată.
„Studenţii rămân fără gratuitatea de tren, dar vor avea o reducere de 50%. Nu văd un capât de ţară în acest lucru.” a mentionat Cîţu.
Guvernul nu a prezentat public forma bugetului pe 2021, dar în informaţiile apărute în spaţiul public indică o tensiune între premier şi miniştrii USR-Plus care sunt nemultumiţi de bugetele alocate.
Guvernul Cîţu este format din PNL, alianţa USR-Plus şi UDMR.
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR a declarat miercuri dimineaţă că deficitul bugetar trebuie redus la 7,1% – 7,2% din PIB şi că vor fi găsite soluţii, dar tăierile nu vor veni de la investiţii.
Liderul PNL, Ludovic Orban, fostul premier din 2020 a declarat că „orice ministru trebuie să înţeleagă că suntem în situaţia în care suntem, că trebuie să se restrângă anumite cheltuieli şi să se maximizeze atragerea fondurilor europene.”
Toată lumea mizează pe fondurile europene şi pe banii care vor veni de la Bruxelles pentru Fondul Naţional de Rezilienţă, 80 mld. de euro pe 7 ani, dar capacitatea administrativă a României, a Guvernului, a ministerelor, a autorităţilor publice de a lua aceşti bani pe baza prezentării unor proiecte economice este extrem de limitată.
Add comment