Românii din diaspora nu se înghesuie să se întoarcă în România, să facă agricultură aici. Nici când statul le promite câte 40.000-50.000 de euro, din fonduri europene. Condițiile de finanțare s-au dovedit greu de îndeplinit.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale deschisese pe 4 ianuarie 2021 o sesiune de înscrieri la fondurile europene pentru Tineri Fermieri – submăsura 6.1 din Programul Național de Dezvoltare Rurală. Bugetul disponibil: 20 de milioane de euro.
Sesiunea, deschisă doar pentru românii din disapora care se întorc în țară și fac aici agricultură, trebuia să se încheie pe 4 mai 2021, dar pentru că oamenii nu se prea înscriau, perioada de aplicații a fost prelungită cu două luni.
Luni, 5 iulie 2021, s-a încheiat sesiunea de înscrieri. Rezultatul: cu tot cu prelungiri, AFIR a primit abia 256 de cereri de finanțare în valoare de aproximativ 10,5 milioane de euro, adică jumătate din bugetul pus la bătaie.
Sprijinul acordat prin intermediul acestei linii de finanțare este 100% nerambursabil și, în prezent, este de 40.000 sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole pe care o va dezvolta tânărul fermier.
Finanțarea se acordă sub formă de sumă forfetară în două tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25% din valoarea sprijinului în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare.
Cele mai multe cereri de finanțare, 46, au fost depuse de solicitanții reveniți în România pentru a se instala prima oară într-o exploatație agricolă în județul Bistrița-Năsăud. Valoarea acestor cereri de finanțare depuse online la AFIR este de 1,87 milioane de euro.
De asemenea, în județul Bihor, au fost depuse de către tinerii fermieri 42 de solicitări de finanțare în valoare de 1,72 milioane de euro. S-au întors și 19 tineri fermieri din județul Dolj, pentru a accesa fonduri europene în valoare de peste 760.000 de euro.
Totodată, în județul Cluj tinerii fermieri au depus 18 solicitări de finanțare însumând 750.000 de euro – a precizat AFIR, marți, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.
Toate cererile de finanțare depuse sunt în procesul de evaluare la nivelul AFIR și, ulterior, în funcție de punctajul obținut, se va realiza selecția proiectelor care primesc finanțare.
În urma finalizării acestor etape, AFIR va publica Rapoartele de selecție lunare pe pagina oficială, www.afir.info, la secțiunea Rapoarte și Liste.
Add comment