Declarația privind EU Startup Nations Standard pentru firmele nou înființate a fost semnată de 24 de țări membre ale Uniunii Europene, printre care și România. Acest program nu are nicio legătură cu fostul program românesc Start-Up Nation, lansat în 2017 și 2018 de fostele guvernări PSD. Investițiile sunt de această dată despre fonduri de investiții de capital de risc, nu de fonduri nerambursabile, cum prevedea vechiul program românesc Start-Up Nation.
În acest context, firmele noi înființate au mai puțină nevoie de fonduri de investiții de capital de risc și de mai multe fonduri nerambursabile, care nu sunt oferite în acest moment. Reamintim că parlamentarii PNL, USR- Plus și UDMR au votat împotriva amendamendamentului propus de PSD, care garanta continuarea celui mai așteptat program în rândul antreprenorilor, Start-Up Nation, stârnind numeroase nemulțumiri atât pe scena politică, cât și din partea antreprenorilor.
Într-adevăr și Standardul UE în favoarea întreprinderilor nou-înființate” (EU Startup Nations Standard) recomandă finanțări susținute din fonduri publice pentru firmele tinere, dar în declarația europeană este vorba despre fonduri de investiții de capital de risc, nu de fonduri nerambursabile, cum prevedea vechiul program românesc Start-Up Nation.
Astfel, declarația europeană semnată de guvernanții români zilele trecute prevede finanțări de la fonduri de investiții care opresc, în schimbul banilor, părți sociale din firmele finanțate. În partea cealaltă, la programul Românesc Start-Up Nation erau granturi, adică fonduri de până la 200.000 de lei (circa 40.000 euro) pe care firmele nu le mai dădeau înapoi, dar erau obligate să facă anumite investiții și angajări de personal.
Din păcate, continuarea celui mai așteptat program în rândul antreprenorilor, Start-Up Nation, care oferă fonduri nerambursabile, este în acest moment doar o iluzie. Programul Start-Up Nation trebuia să fie deschis încă din anul 2020, însă acesta a fost amânat de atâtea ori până când a fost înlăturat de tot de pe agenda politică.
Programul a fost inițiat de către Florin Jianu, fost ministru al Antreprenoriatului, care l-a introdus în programul de guvernare al Cabinetului Grindeanu la începutul anului 2017. Până în acest moment s-au desfășurat două ediții, România Start-up Nation 2017-2018, România Start-up Nation 2018–2019. Din păcate, programul Start-Up Nation 2020 a rămas doar la nivel de promisiune, iar Start-Up Nation 2021 a fost anulat odată cu opoziția PNL, USR- Plus și UDMR la amendamenul PSD pentru continuarea programului.
Add comment