Start-Up Zone

Programul “Rabla pentru sobe” aproape de lansare în această primăvară

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat că Programul “Rabla pentru sobe” este pe cale să fie lansat în această primăvară. În urma unei întâlniri cu reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu, s-au validat observațiile primite în cadrul dezbaterii publice, în special cele referitoare la normele de siguranță la incendiu. Acest program are ca obiectiv principal încurajarea înlocuirii sobelor vechi cu unele moderne și mai eficiente din punct de vedere energetic.

Programul “Rabla pentru sobe” va oferi sprijin financiar pentru achiziționarea de echipamente pentru încălzirea locuințelor, urmărind reducerea poluării și îmbunătățirea calității aerului. Bugetul alocat acestui program este de 500 de milioane de lei, destinat solicitanților din comunele situate în 27 de județe.

Prin acest program, beneficiarii vor primi un sprijin financiar în valoare de 70% din cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 10.000 de lei, inclusiv TVA, pentru fiecare aparat de încălzire destinat unei gospodării. Aparatele pentru încălzirea locuințelor care pot fi achiziționate în cadrul acestui program includ sobe, șeminee și termoșeminee care respectă standardele de eficiență energetică și de emisii.

Procesul de înscriere în program va fi gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu. După publicarea listei cu primăriile acceptate în program, orice persoană interesată să-și înlocuiască soba veche sau să achiziționeze o sobă modernă se poate înscrie direct în platforma informatică pusă la dispoziție de AFM, în limita bugetului alocat fiecărei primării în parte. Apoi, beneficiarii vor primi un voucher cu care vor putea achiziționa noua sobă.

Ministrul Fechet a subliniat importanța lansării programului în această primăvară, astfel încât beneficiarii să poată beneficia de noile echipamente înainte de venirea sezonului rece. Acest lucru implică deschiderea apelului, permiterea înscrierii persoanelor interesate și finalizarea instalării sobelor într-un timp cât mai scurt. Este important ca întregul proces să decurgă fără întârzieri pentru a asigura beneficii cât mai mari pentru populație și pentru mediu.

startupzone

Add comment