Start-Up Zone

Calendarul lansărilor apelurilor pentru mediu în 2023

Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculaescu a participat, la finalul lunii februarie, la o emisiune în cadrul căreia a discutat despre programele de finanțare din anul 2023. 

  • Programul Casa Verde Fotovoltaice 

Potrivit declarațiilor președintelui AFM, în cadrul programului de anul trecut au fost depuse aproximativ 45.000 de solicitări, dintre care peste 39.000 de cereri au fost declarate eligibile și se află în faze de implementare. 

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 ar urma să fie lansat la sfârșitul lunii martie, conform declarațiilor lui Laurențiu Neculaescu. Mai mult, anul acesta bugetul va fi mult mai generos decât cel de anul trecut, mai exact 2 miliarde de lei pentru sisteme fotovoltaice. Aproximativ 150.000 de gospodării din România vor beneficia de panouri fotovoltaice prin intermediul acestui program.

  • Programul Fabrici de reciclare

Programul Fabrici de reciclare este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și se adresează operatorilor privați.

„Există o deficiență mare pe capacități de reciclare în România și am venit cu acest program în sprijinul agenților economici. Avem o schemă de ajutor de stat care stă în spatele acestui program prin care agenții economici vor beneficia de finanțarea nerambursabilă într-un cuantum de 70-80% în funcție de locul de implementare, iar diferența va trebui asigurată din surse proprii.”, a declarat președintele.

Bugetul programului este de 286 milioane de euro. Pragul minim de finanțare este 500.000 euro și pragul maxim este 8,4 milioane de euro per aplicant.

Vor fi sprijinite activitățile de reciclare, de pregatire pentru reciclare și post reciclare.

În conformitate cu declarațiile președintelui AFM, proiectele se vor putea depune începând cu luna mai.

  • Programul Prima Conectare

Programul Prima Conectare este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și se adresează operatorilor de apă regionali sau locali, în parteneriat cu primăriile.

Bugetul programului este de peste 150 milioane euro. Alocarea financiară per gospodărie este de 1900 euro.

Programul finanțează branșamentele și racordurile către populație, acolo unde ele nu există. 

„Avem o condiționalitate ca persoanele care vor beneficia de aceste branșamente să fie persoane vulnerabile, adică să aibă un venit pe cap de membru de familie sub 2.550 de lei brut sau 1.524 lei net.”, a menționat Laurențiu Neculaescu.

În conformitate cu declarațiile președintelui AFM, programul se va redeschide în perioada martie – aprilie.

  • Programul Apă Curată

Programul Apă Canal este finanțat din Fondul pentru Mediu și se adresează autorităților locale.

Bugetul programului este de aproximativ 200 milioane de euro. 

Programul finanțează rețele de apă și canal în localitățile care nu există, dar și stații de tratare și de epurare.

„Este un program pe care l-am reînviat. Este un program vechi al AFM-ului care, prima dată, cred că a fost prin 2010. Vrem să finanțăm rețele de apă și canal în localitățile unde nu există și, pe lângă rețele, ne dorim să finanțăm inclusiv stații de tratare, stații de epurare, inclusiv resursă de apă. Dacă nu au de unde să ia apă pentru a alimenta comuna respectivă, o să le dăm o parte din finanțare și pentru aducțiuni sau puțuri, în funcție de specificul fiecărui aplicant în parte. Vrem să ajungem în totalitate în secolul 21 și să avem apă și canal în fiecare casă din România.“, a spus Laurențiu Neculaescu.

În prezent, potrivit declarațiilor oficiale, se lucrează la ghidul programului urmând ca în 2-3 luni să fie finalizat.

  • Programul microbuze școlare electrice 

Programul microbuze școlare electrice este finanțat din Fondul pentru Mediu și se adresează consiliilor județene.

„Avem și un program de microbuze școlare electrice, hibrid plug-in și microbuze școlare cu gaz. Suntem o administrație de mediu și trebuie să încurajăm mediul. Finanțăm achiziționarea de autoturisme și autovehicule cât mai puțin poluante. Ne-am îndreptat în această zonă de electric, hibrid plug-in sau gaz, pentru că are o normă de poluare mult redusă față de benzină și motorină”, a declarat președintele AFM.

Bugetul programului este de 300 milioane de lei. Există următoarele praguri:

  • sub 30.000 de elevi – 10 milioane de lei;
  • între 30.000-50.000 de elevi – 40 de milioane de lei;
  • peste 50.000 de elevi – peste 50 de milioane de lei.

„Fiind prima dată când finanțăm un astfel de program am alocat 300 de milioane, dar cu siguranță vom merge pe o supra-contractare, cel mai probabil undeva la 200%, astfel încât să ajungem la 600 de milioane de lei, și dacă sunt proiecte care au fost declarate eligibile, cu siguranță vom găsi soluții să le finanțăm.”, a menționat acesta.

Potrivit declarațiilor, acest program va fi printre primele care se va lansa, mai exact în perioada martie-aprilie va începe acest program.

  • Programul eficiență energetică în clădirile publice

Programul Eficiență energetică în clădirile publice este finanțat din Fondul pentru Mediu și se adresează instituțiilor publice.

Bugetul programului este de aproximativ 500 de milioane de lei.

Lucrări eligibile în cadrul acestui program: 

  • schimbarea tâmplăriei;
  • achiziționarea unor centrale noi;
  • încălzirea în pardoseală;
  • anveloparea exterioară;
  • schimbarea instalațiilor electrice din interior, etc.

„Anul acesta am prins în categoria de cheltuieli eligibile inclusiv recuperarea apelor de la ploaie. Să nu mai existe niciun consum de apă atât de mare, există o tehnologie prin care se recuperează apa de la ploaie care se poate folosi la toalete, la tot ce ține de administrarea clădirii.” ,a adăugat președintele AFM.

  • Programul Rabla Local

Programul are drept scop creșterea calității aerului prin scoaterea din circulație a 100.000 de mașini vechi.

Administrației Fondului pentru Mediu acordă o finanțare de 3000 de lei/per solicitant:

  • 80% – Fondul pentru Mediu;
  • 20 % – Primăria în raza căreia se află mașina care urmează să fie casată.

„Cetățeanul nu este condiționat să își cumpere o mașină nouă așa cum este prin Programul Rabla Clasic sau Rabla Plus, doar dacă vrea să scape de o vechitură, o poate casa și poate beneficia de acești 3000 de lei. Există o condiție, să nu achiziționeze o mașină care va avea o normă de poluare mai mică de Euro 6.” a menționat președintele AFM.

Potrivit declarațiilor, ghidul urmează să fie publicat în transparență publică și apoi în 2-3 luni să se lanseze progamul.

  • Programul gestionare deșeuri

Programul de colectare selectivă de deșeuri este finanțat din Fondul pentru Mediu și se adresează unităților administrativ-teritoriale.

Programul finanțează stații de sortare, de tratare mecano-biologică pentru deșeuri.

  • Programul privind refacerea siturilor contaminate istoric

Programul privind refacerea siturilor contaminate istoric este finanțat din Fondul pentru Mediu și se adresează primăriilor care au în proprietatea lor terenuri contaminate.

Bugetul programului este de 500 milioane de lei.

Programul urmează să se lanseze la jumătatea anului, mai exact în luna septembrie.

  • Programul privind conștientizare de mediu 

Programul privind conștientizare de mediu este finanțat din Fondul pentru Mediu și se adresează ONG-urilor și Asociațiilor în parteneriat cu primăriile.

Se finanțează materiale didactice, excursii, tabere pentru înțelegerea termenului de conviețuire cu natura etc.

Sursa: fonduri-structurale.ro

startupzone

Add comment