Start-Up Zone

Instalarea tinerilor fermieri – Informații de ULTIMĂ ORĂ privind finanțarea de 70.000 EURO

Instalarea tinerilor fermieri va fi printre primele linii de finanțare lansate din noul Plan Național Strategic. Potrivit calendarului publicat de Ministerul Agriculturii, depunerea proiectelor ar putea începe din luna iunie 2023.
Cu toate acestea, multe detalii legate de condițiile exacte de accesare rămân, deocamdată, neclare, întrucât ghidul solicitantului nu a fost încă elaborat. O veste bună pentru cei care vor să acceseze a venit din partea unui consilier personal al ministrului Petre Daea, care spunea că termenul de eligibilitate pentru fermierii care au depus proiecte în anul 2021 a crescut la 36 de luni, astfel încât să poată depune cereri și anul acesta. Totuși, informația nu a fost încă anunțată oficial.

”România a cerut o derogare pentru maximum 36 de luni de la instalare (pentru cei care au depus cerere în anii trecuți și nu au intrat la finanțare – n.r.). Regulamentul permitea nu mai mult de 24 de luni. Dacă ne uităm și în PNS, și în Regulamentul european, nu prea mai găsim definiția tânărului fermier care se instalează pentru prima dată. Au apărut în spațiul public informații cum că se poate merge până la 36 de luni, astfel încât fermierii care au accesat în 2021 să fie eligibili. Mi-aș dori să fie adevărat, să pot să dau această veste, dar nu avem o informație clară și nu vreau să-i dezinformăm pe oameni. Momentan știm că regulamentul permite maximum 24 de luni. În grupurile de lucru s-a cerut 36 de luni, am înțeles că nu doar România a solicitat acest lucru, dar nu știu dacă a fost aprobat de către Comisia Europeană”, a precizat consultantul Ion Păunel pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Totuși, există și alte vești bune pentru fermierii care nu au reușit să intre la finanțare cu proiectele depuse în 2021. Se pare că MADR ar mai fi găsit niște fonduri necheltuite, care vor fi redirecționate către instalarea tinerilor fermieri, astfel că încă câteva sute de fermieri ar putea fi mutați pe listele de beneficiari care primesc finanțare.

”Aș vrea să vin cu o veste aproximativ bună, o informație venită tot pe surse. Se pare că pentru cei care au fost eligibili și nefinanțați pe măsura 6.1, se pregătește o notificare către Comisia Europeană, Ministerul ar mai fi găsit niște resurse de la alte tipuri de finanțări care nu au fost atât de accesate și se va mai suplimenta bugetul cu 7-8 milioane de euro. Asta ar însemna că ar mai putea primi finanțare încă vreo 200 de beneficiari, dintre cei care au accesat în 2021”, a mai precizat Ion Păunel.

sursa: agro-tv.ro

startupzone

Add comment