Start-Up Zone

Scutiri de taxe import şi TVA la bunuri cu titlu gratuit pentru persoane din Ucraina

OMFP nr. 4635 din 2022 pentru punerea în aplicare a Deciziei (UE) 2022/1.108 a Comisiei din 1 iulie 2022 privind scutirea de taxe la import şi scutirea de TVA la importuri, acordate pentru mărfuri destinate distribuirii sau punerii la dispoziţie cu titlu gratuit persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina şi persoanelor aflate în dificultate în Ucraina este în vigoare de la 30 decembrie 2022.

Ordinul pune în aplicare Decizia UE 2022/1.108, potrivit căreia sunt scutite de taxe vamale și de TVA la importuri mai multe bunuri utilizate în principal de persoane fizice, când aceste bunuri sunt importate de organizații cu caracter caritabil. Iar bunurile sunt acordate cu titlu gratuit către persoane care fug din calea războiului din Ucraina și persoane aflate în dificultate în Ucraina.

Acest act normativ enumeră punctual un număr de circa 45 de sortimente de bunuri ce pot fi importate fără plata obligațiilor vamale, cu destinație acordarea cu titlu gratuit la persoane aflate în dificultate din Ucraina.

Printre aceste sortimente de bunuri amintim: alimente (fructe, lapte, iaurt, brânzeturi și cafea sau ceai), șervețele (șervețele de masă, hârtie igienică, fețe de masă și lenjerie de pat), pături, cuverturi de pat, corturi, saltele și saci de dormit.

Pentru a beneficia de scutire, importatorul trebuie să fie o organizație cu caracter social și să nu înregistreze obligații fiscale restante față de bugetul de stat din România. Această entitate trebuie să înregistreze în evidența contabilă achiziția și trasabilitatea bunurilor, astfel încât autoritățile competente să poată verifica destinația finală a bunurilor.

Din punct de vedere procedural, o entitate interesată depune la autoritatea vamală română o cerere privind scutirea de plată a obligațiilor vamale pentru aceste importuri de bunuri. Cererea este formular tipizat adoptat chiar prin acest act normativ.

sursa: legestart.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment