Start-Up Zone

Numărul de fapte ce fac obiectul înscrierii în cazierul fiscal, redus

Hotărârea nr. 1568/2022 pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 1.000/2015 privind faptele pentru care se înscriu informaţii în cazierul fiscal al contribuabililor, potrivit legislaţiei în vigoare actualizeaza faptele sancționate de legislație ce fac obiectul înscrierii în cazierul fiscal.

Prin acest act normativ, sunt enumerate 251 de fapte ale contribuabilului, ce se înregistrează în cazierul fiscal al contribuabilului.

Amintim faptul că primul act normativ ce enumeră punctual faptele ce sunt cuprinse în cazierul fiscal este HG nr. 1000/2015, în care se regăsesc un număr de 381 de fapte ce conduc la înregistrarea în cazierul fiscal al contribuabilului. Între aceste fapte, am identificat existența unor contravenții pe care le-am numi ușoare, pentru fapte ce nu aduc niciun fel de implicații asupra bugetului de stat, dar și fapte considerate infracțiuni în domeniul activităților economice.

La o primă analiză, observăm că prin actualul text normativ se reduce numărul de fapte ce fac obiectul înscrierii în cazierul fiscal și am observat că sunt eliminate acele fapte sancționabile prin contravenție.

În acest moment, în cazierul fiscal se înscriu fapte ce sunt sancționate ca infracțiuni la regimul economic, cum sunt cele prevăzute de Codul fiscal, de Codul vamal sau de legislația privind combaterea evaziunii fiscale.

sursa:legestart.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment