Start-Up Zone

Prețul grâului cade vertiginos încă din prima zi a săptămânii

Cotațiile cerealelor Euronext au revenit în forță, la începutul acestei săptămâni. Prețul grâului continuă să scadă semnificativ. Prețul porumbului nu este prea afectat. Cotațiile cerealelor CBOT (Chicago Board of Trade) au încheiat, de asemenea, săptămâna cu pierderi. Recoltarea porumbului s-a făcut, în Ucraina, doar pe 50% din suprafața cultivată.

Prețul grâului în cădere. Temeri legate de cererea globală

Cotațiile cerealelor au pierdut iarăși teren, luni, la jumătatea sesiunii pe Euronext, în ciuda unei bune parități euro-dolar. Piața este afectată de temerile legate de cererea globală, accentuate de o deteriorare suplimentară a situației sanitare din China. Confruntate cu creșterea cazurilor de Covid-19, zonele Beijing și Guangzhou sunt din nou sub incidența măsurilor restrictive.

Preocupările pieței cu privire la recolta argentiniană (anunțată în scădere cu 10 Mt față de anul trecut) și calitatea slabă a recoltelor din Australia conduc la o mișcarea descendentă a cotațiilor grâului.

Prețul grâului si cel al porumbului pe Euronext

Luni, în jurul orei 13:30, prețul grâului Euronext cu scadență în decembrie 2022 a scăzut cu 0,50 EUR/t, fiind cotat la 325,25 EUR/t, în timp ce grâul care are contractul în martie 2023 a pierdut 2 EUR/t, ajungând la 319 EUR/t.

Porumbul Euronext pentru livrarea în martie 2023 a rămas la 306,75 EUR/t, iar porumbul care are termenul în iunie 2023 a pierdut 0,25 EUR la tonă, fiind estimat la 308,25 EUR/t.

Întârzierea recoltării porumbului în Ucraina temperează piața cerealelor

Recoltarea porumbului este finalizată în Ucraina doar pe 50% din suprafața cultivată. Începând cu 7 noiembrie 2022, peste 10 milioane de tone de cereale și alte produse alimentare au fost exportate prin intermediul „Inițiativei pentru cereale” de la Marea Neagră.

Peste 40% din transporturi au fost cu porumb- cerealele cele mai afectate de blocaje din grânarele ucrainene de la începutul războiului (75% din cele 20 de milioane de tone de cereale depozitate). Aceasta a trebuit mutat rapid pentru a face loc grâului din recolta de vară.

SURSA: AGRO-TV.RO

Redactia START UP ZONE

Add comment