Start-Up Zone

E oficial – Încărcător universal pentru telefoane şi alte dispozitive electronice din 2024, în UE

Telefoanele mobile şi alte dispozitive electronice din Uniunea Europeană vor trebui să aibă un echipament standard de încărcare începând din 2024, conform unei propuneri legislative care a primit luni acordul final din partea statelor membre, relatează DPA.AGERPRES – lun, 24 oct. 2022, 14:01Trimite pe:

E oficial - Încărcător universal pentru telefoane şi alte dispozitive electronice din 2024, în UE

„Nu va mai fi nevoie să se cumpere un încărcător diferit de fiecare dată când se achiziţionează un nou telefon mobil sau un dispozitiv similar”, se arată într-un comunicat al Consiliului UE, care reprezintă cele 27 de state membre, scrie Agerpres.

Acordul final, primit din partea miniştrilor mediului din UE, confirmă un vot recent din Parlamentul European în favoarea unui încărcător universal şi era considerat o formalitate.

Conform acordului, USB-C va deveni mufa standard de încărcare în UE. Printre celelalte dispozitive electronice incluse în acord se numără tabletele, e-reader-ele, camerele digitale, căştile şi boxele portabile.

Noul regulament le permite de asemenea consumatorilor să achiziţioneze echipamente de încărcare şi dispozitive separat unele de altele.about:blank

Jozef Síkela, ministrul Industriei din Cehia, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a spus că „a avea un încărcător care se potriveşte cu mai multe dispozitive va economisi bani şi timp şi va contribui de asemenea la reducerea deşeurilor electronice”.

Noile reguli survin în urma unor presiuni asupra companiilor de a uniformiza echipamentele de încărcare pentru telefoanele mobile şi alte dispozitive portabile începând din 2014, iar propunerile iniţiale datează din 2009.

Acordul a fost obţinut în ciuda rezistenţei industriei. Compania Apple a fost în mod special critică, spunând că noile reguli împiedică inovaţia.about:blank

Gigantul tehnologic american a susţinut că decizia ar putea face ca multe dintre produsele existente să fie aruncate inutil.

Comisia Europeană estimează în schimb că încărcătoarele care nu mai sunt folosite generează 11.000 de tone de deşeuri electronice în fiecare an.

sursa: economica.net

Redactia START UP ZONE

Add comment