Start-Up Zone

Oficial: Regulamentul intern și fișa postului din nou obligatorii şi pentru microîntreprinderi

Legea nr. 275/2022 privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii intră în vigoare la 06 octombrie 2022. 

Amintim că prin OUG a fost eliminateă obligativitatea întocmirii fișei postului, a condicii de prezență și a regulamentului intern. De asemenea, OUG 37/2021 mai prevede că pentru salariații mobili, salariații care desfășoară muncă la domiciliu și salariații microîntreprinderilor, angajatorul ține evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condițiile stabilite cu salariații prin acord scris, în funcție de activitatea specifică desfășurată de către aceștia.

Toate aceste scutiri de birocrație vor fi anulate începînd de joi, 6 octombrie 2022.

„Măsurile propuse ar crea un dezechilibru major în relațiile de muncă prin imposibilitatea angajatorului de a-și realiza obligațiile prevăzute de lege, în acelaşi timp lăsând angajaţii fără protecţie. Micul întreprinzător va fi supus unor riscuri enorme, mai ales în fața instanțelor de judecată care nu vor avea instrumente pentru controlarea stării de fapt și de drept într-un anumit litigiu. De asemenea, angajatorii vor fi «descoperiți» și în fața controalelor inspectorilor de muncă. Aceștia vor fi nevoiți să soluționeze petițiile lucrătorilor fără a avea repere concrete, singurul argument fiind «cuvântul salariatului împotriva cuvântului angajatorului”, scria în motivarea parlamentarilor.

sursa: legestart.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment