Start-Up Zone

Măsura acordării de reducere ale preţurilor la benzină şi motorină, prelungită

Ordonanţa de urgenţă nr. 131/2022 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 106/2022 pentru susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină şi pentru modificarea art. 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 este în vigoare de la 30 septembrie 2022.

Astfel, Guvernul a prelungit măsura acordării de reducere ale preţurilor la benzină şi motorină până la data de 31 decembrie 2022.

„În perioada 1 octombrie 2022-31 decembrie 2022, operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali – persoane fizice şi juridice, precum şi către operatorii economici autorizaţi care achiziţionează carburanţii din depozite şi/sau staţii de distribuţie pentru consumul propriu sau pentru revânzare şi care acordă o reducere de preţ de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, la preţul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate. Pentru fracţiuni dintr-un litru, reducerea de preţ şi, respectiv, compensarea se vor acorda proporţional.”, prevede actul normativ.

 În perioada de aplicare a prezentei scheme de compensare, operatorii economici care comercializează benzină şi motorină prin intermediul staţiilor de distribuţie carburanţi vor afişa pe totem preţul care include această reducere de preţ, iar în sistemul de gestiune şi la pompă va fi înscris preţul de vânzare fără reducerea comercială.

În cazul acordării reducerii de preţ, aceasta se va evidenţia distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale şi/sau facturi.

Revânzarea produselor achiziţionate de către clienţii finali, persoane fizice şi juridice, precum şi de către operatorii economici autorizaţi care achiziţionează carburanţii din depozite şi/sau staţii de distribuţie pentru revânzare, cu nerespectarea obligaţiilor prevăzute, constituie contravenţie şi se sancţionează de către autorităţile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 84/2022, astfel:

a) cu amendă de la 50.000 lei la 500.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane juridice;

b) cu amendă de la 5.500 lei la 11.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice.

sursa: legestart.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment