Start-Up Zone

S-a majorat VALOAREA AJUTOARELOR pentru persoanele afectate de fenomene meteo deosebite!

Guvernul a majorat în medie cu 50% valoarea ajutoarelor de urgenţă care vor fi acordate în acest an familiilor sau persoanelor singure afectate de inundaţii, alunecări de teren sau fenomene meteorologice periculoase, se arată într-un comunicat al Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) remis miercuri redacției AgroTV.

Măsura, adoptată în ședința de Guvern de miercuri, a fost luată ca urmare a creşterii indicelui de cost în construcţii cu până la 80%, potrivit celui mai recent buletin statistic de preţuri al INS.

Cuantumul ajutoarelor de urgenţă care vor fi acordate în acest an este în limita a 6 milioane de lei, iar banii provin din bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale. Valoarea ajutoarelor variază între 1.500 şi 10.000 de lei, astfel:

– 10.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de peste 75%, inclusiv (față de suma de 6.000 de lei aprobată în 2021);

– 7.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 50%, inclusiv și 75% (4.000 lei în 2021);

– 4.500 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 25%, inclusiv și 50% (2.500 lei/2021);

– 2.500 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25% (1.500 lei/2021);

– 1.500 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri din locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul acestora (1.000 lei/2021).

În cazul pierderii de vieţi omeneşti, hotărârea de Guvern mai prevede acordarea a 7.500 de lei, indiferent de numărul victimelor.

“De asemenea, în contextul în care probabilitatea apariţiei unor fenomene meteorologice extreme este foarte mare ca urmare a schimbărilor climatice, iar acest lucru necesită o reacţie rapidă din partea autorităţilor şi sprijin imediat pentru populaţia afectată, a fost simplificată procedura de acordare a ajutoarelor de urgenţă, astfel că nu mai este necesară completarea unei cereri de către familia sau persoana afectată de inundaţii şi nici efectuarea de anchete sociale. Ajutoarele de urgenţă nominale vor fi aprobate de ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale sau persoana desemnată în acest scop, în baza borderourilor întocmite de agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială, cu sprijinul comitetelor judeţene sau locale pentru situaţii de urgenţă, şi a constatărilor comisiei pentru evaluarea estimativă a pagubelor. Borderourile se avizează de primarii localităţilor afectate şi de prefecţi”, se precizează în comunicatul MMSS.

sursa: agro-tv.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment