Start-Up Zone

PNRR: A fost lansată schema de ajutor de stat pentru sprijinirea producției de hidrogen verde

Ministerul Energiei a lansat ieri, 29 iunie 2022, procedura competitivă – Schemă de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investiţiilor în construirea de capacităţi pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză.

Potrivit prevederilor PNRR, intervenția vizează promovarea investiţiilor în construirea unei noi capacităţi de cel puţin 100 MW în instalații de electroliză. Punerea în funcţiune a unei capacități de cel puţin 100 MW în instalații de electroliză, cu o cantitate generată estimată de cel puțin 10.000 de tone de hidrogen regenerabil pe an trebuie realizată până în trimestrul IV 2025.

Sunt eligibile activitățile cu achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacități noi, inclusiv extinderea de capacități de producție a hidrogenului verde, respectiv cheltuielile cu capacitatea de stocare.

Proiectele se pot depune începând de astăzi până la data de 31 iulie 2022, ora 17:00.

Valoarea maximă a ajutorului de stat stabilită, care se va acorda în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie pentru 2022 este de 50 milioane de euro per întreprindere, per proiect de investiții.

Pot aplica:

  • Producători de gaz natural;
  • Micro-întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari producătoare de energie electrică;
  • Micro-întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari producătoare/consumatoare de hidrogen;
  • Unităţi administrativ-teritoriale;
  • Institute naționale de cercetare-dezvoltare în domeniul energiei, având personalitate juridică, definite prin OG 57/2002, inclusiv asocieri/parteneriate formate din acești actori.

Micro-întreprinderile, întreprinderile mici, mijlocii și mari, inclusiv întreprinderi nou înființate, sunt constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 148.752.500 euro.

Sursa: Ministerul Energiei

Redactia START UP ZONE

Add comment