Start-Up Zone

Salariile bugetarilor, majorate de la 1 iulie cu un sfert din nivelul prevăzut de lege

Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului și prin votul majorității de guvernământ, a semnat majorarea salariilor bugetarilor, de la 1 iulie, cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 și nivelul în plată la finele anului trecut. Parlamentul a decis, totodată, majorarea cu 15% a salariului de bază pentru angajații Ministerului Transporturilor și Ministerului Culturii.

Majorarea este acordată pentru ”complexitatea muncii”. De asemenea, Legislativul a hotărât și acordarea unui spor de 50% pentru bugetari implicați în proiecte finanțate din fonduri externe rambursabile, cât și aplicarea integrală pentru angajații Parlamentului a legii salarizării unitare a bugetarilor.

Măsura a fost introdusă marți în comisia pentru muncă a deputaților și votată în aceeași zi în plenul Camerei Deputaților, prin amendarea unui proiect legislativ care prevedea inițial majoarea cu 10% a salariilor de bază pentru ”personalul didactic care îndeplinește funcția de diriginte, profesor/antrenor”.

Pentru că scopul proiectului era cu totul altul, USR a reclamat că modificările aduse aplicării Legii salarizării unitare încalcă principiul bicameralismului și ar fi neconstituționale. Deputații PSD, PNL și UDMR au introdus și votat în aceeași zi o serie de modidicări care prevăd aplicarea a încă unei pătrimi din nivelurile de salarizare prevăzute în Legea salarizării unitare.

Astfel, ”începând cu data de 1 iulie 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare lunară și indemnizațiile lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021”.

sursa: profit.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment