Start-Up Zone

50 de milioane de euro pentru realizarea unor depozite de cartofi

Nu mai puțin de 50 de milioane de euro sunt alocați în viitorul Plan Naţional Strategic pentru realizarea unor depozite de cartofi, având în vedere că România produce mai mulţi cartofi decât consumă, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, miercuri, după şedinţa de Guvern.

„Pentru prima dată în ultimii ani avem o alocare bugetară de 15 milioane de lei sprijin direct către producătorii de cartofi. România produce mai mulţi cartofi decât consumă şi decât ar avea nevoie în mod uzual. Singurul element care ne lipseşte din acest peisaj erau depozitele de cartofi, iar pe acest aspect am venit cu un program prin care vom finanţa în Planul Naţional Strategic viitor cu 50 de milioane de euro înfiinţarea de depozite. Sigur, lucrurile se vor corecta în timp”, a mai spus Chesnoiu, potrivit AGERPRES.

Totodată, ministrul Agriculturii a ținut să precizeze că, în momentul de faţă, nu se pune problema unei plafonări a preţurilor la alimente, dar există o serie de analize pe baza cărora vor fi luate anumite decizii, dacă situaţia o va impune.

„Sunt scenarii pe care noi le-am luat în analiză, şi nu de acum de la criza ucraineană, de la acest conflict armat, ci încă de la preluarea mandatului, pentru că ele trebuie să fie pregătite şi atunci când apar dezechilibre sau situaţii în care trebuie să intervii să le ai la dispoziţie să le poţi aplica. În momentul de faţă nu se pune problema unei plafonări a preţurilor (la alimente – n.r.). În momentul în care se constată că se depăşesc anumite marje, atunci se poate interveni şi cu siguranţă nu o să ezităm să luăm aceste decizii când se impune. Avem pregătite mai multe scenarii, dar nu mergem pe bănuieli, ci pe situaţi factuale şi atunci când se impune, cu siguranţă intervenim”, a menționat șeful MADR.

Din păcate însă, constatăm că, în ultima perioadă, românilor le este din ce în ce mai greu să facă față creșterilor de preț. Și dacă tot producem mai mulți cartofi decât consumăm, nu putem să nu remarcăm că, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică, cartofii se află printre alimentele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, cu o creştere de preţ de 30,58% în intervalul februarie 2021 – februarie 2022.

sursa: agro-tv.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment