Start-Up Zone

Prețurile la combustibilii utilizați în gospodărie, SUBVENȚIONATE!

Miniştri de Finanţe ai statelor membre UE au ajuns marţi la un acord pentru a subvenţiona preţurile la combustibilii utilizaţi în gospodărie şi pentru a oferi sprijin companiilor afectate de creşterea preţurilor la energie, ca urmare conflictului din Ucraina, a declarat ministrul francez de Finanţe, Bruno le Maire, transmite agenția Reuters, preluată de AGERPRES.

„Războiul din Ucraina a condus la o creştere semnificativă a preţului materiilor prime, în special la gaze naturale şi alimente. Acesta cere un răspuns economic coordonat din partea statelor europene”, a declarat Bruno le Maire la finalul reuniunii miniştrilor de Finanţe.

Acesta a precizat că strategia comună are la bază propunerile Comisiei Europene privind relaxarea restricţiilor cu privire la ajutoarele de stat.

„Această strategie se bazează pe trei aspecte. Primul, sprijin pentru toate gospodăriile afectate de creşterea semnificativă a preţului combustibililor. Acest lucru l-am făcut în Franţa şi multe alte state europene au făcut acelaşi lucru, sau intenţionează să facă asta. Ar fi vorba de o reducere de preţ la pompă. Multe persoane nu au altă alegere decât să meargă cu maşina la muncă. Sprjinul pentru gospodării îl considerăm necesar”, a apreciat ministrul francez de Finanțe, a cărui țară deține în prezent președinția prin rotație a UE.

În privința sprijinului oferit companiilor cele mai afectate de creşterea preţului gazelor naturale, ajutorul ar veni sub forma unor împrumuturi garantate de guvern sau sau granturi pentru companiile care consumă foarte multă energie.

A treia component a strategiei de sprijin vizează diversificarea surselor de aprovizionare cu energie pentru a deveni independenţi de Rusia, având în vedere că aceasta livrează blocului comunitar 45% din gazele naturale necesare, mai mult de un sfert din petrol şi jumătate din necesarul de cărbune.

„Trebuie să ne construim independenţa energetică cât mai curând posibil. Trebuie să ne accelerăm investiţiile, să ne diversificăm sursele de energie, să ne diversificăm sursele de aprovizionare, să ne refacem stocurile”, a subliniat Bruno le Maire.

La rândul său, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis a spus că ţările UE ar putea să finanţeze astfel de investiţii din împrumuturile cu dobânzi mici disponibile în cadrul mecanismului de relansare.

sursa: agro-tv.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment